Ревматизъм

Ревматизмът е възпалително заболяване на ставите и съединителната тъкан. След прекаран ревматизъм могат да настъпят усложнения в сърцето, бъбреците, костите, кожата, централната нервна система.

Причини:

Най-често се причинява от бактерията бета хемолитичен стрептокок група А - след инфекция на гърлото или на друг орган;

Признаци:

зависят от засегнатия орган или система - предшестващо възпалено гърло, възпаление на повече от една става, засягане на сърдечните клапи, мускула и обвивката на сърцето (перикард), зачервени обриви по кожата и подкожни възли, хорея, повишена температура, отпадналост и др.

Общи препоръки:

1. Много добра хигиена.

2. Богата на витамини храна, ограничаване на въглехидратите, солта, кафето и черния чай.

3. Ядене на повече риба вместо месо.

4. Пиене на преварено прясно мляко.

5. Прочистване на бъбреците.

6. Затопляне на засегнатите места и предпазване от простуди.

Рецепти от народната медицина:

1. Гаргара с чай от салвия (градински чай), приготвен от една супена лъжица нарязана билка, която се залива с 200 мл вряла вода, кисне в нея 3 минути и се прецежда. Налива се в термос и се прави гаргара на всеки 3-4 часа в продължение на една седмица.

2. Целина (цялото растение) се вари в 2 л вода, до- като остане половината вода. Прецежда се и се налива в термос. Пие се по 250 мл дневно на глътки.

3. Чай от плаун. Приготвя се от 1 чаена лъжичка от билката, която се залива с 250 мл вряла вода, кисне в нея 3 минути и се прецежда. Пие се веднъж на ден, преди закуска.

4. Спиртен извлек от левурда. Пие се 4 пъти на ден по 15 капки в кафейна чашка вода. Спиртният извлек се приготвя от листата на билката, които се нарязват на ситно и се пускат в буркан с капачка на винт, докато се запълни 3/4 от обема му, без да се притискат листата. След това до капачката на буркана се налива домашна ракия 40-50°. Държи се 15 дни на тъмно и топло място, като всяка вечер се разклаща добре. Прецежда се и се съхранява в тъмни шишета или бурканчета от плодови сокове на тъмно място. Запазва лечебните си свойства повече от 5 години.

5. Разтриване на засегнатите места сутрин и вечер с билково масло от жълт кантарион. Приготвя се, като стъклен буркан се напълва с пресни цветове и ситно нарязани стръкчета от билката, които се заливат със зехтин. Държат се на тъмно 15 дни, като всяка вечер се разклащат силно. След това маслото се прецежда, налива се в стъклено шише и се съхранява в хладилник.

6. Три пъти дневно се изпива по една чаша чай от билкова смес от хвощ и коприва в равни части, 30 минути преди всяко хранене. Чаят се приготвя от 1 чаена лъжичка от сместа, която се залива с 250 мл вряла вода, кисне в нея 3 минути и се прецежда.

7. Налагате на засегнатите места с кърпи, напръскани с шведска горчивка.

8. В стъклен буркан се сипват 50 г ситно нарязани пресни дафинови листа и 200 г краве масло. Варят се на водна баня 2 часа. Не се прецежда. Всяка вечер с тази смес се разтриват засегнатите места по 10 минути.

9. От пресни листа и лианоподобни израстъци от кализия се изстисква 20 мл сок, който се смесва с 200 мл зехтин и се разбърква добре в стъклено бурканче. Съхранява се в хладилник. Всяка вечер засегнатите места се разтриват с тази смес по 15 минути, като всеки път преди употреба сместа се разклаща енергично. Унищожаване на причинителите на заболяването с честотен генератор на резонансните им честоти.




Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ