Скарлатина

Скарлатината е остро инфекциозно заболяване, предизвикано от бактерии от групата стрептококи.

Заразата се предава по въздушно-капков път. Най-често боледуват децата от 1 до 9- годишна възраст.

Скарлатината започва с рязко повишаване на температурата, повръщане и болки в гърлото, което става огненочервено.

Сливиците са увеличени, често с гнойни налепи. Езикът в началото е обложен, по-късно придобива малинов цвят. Един-два дни след началото на заболяването се появява гъст, ситен, червеникав обрив по тялото, придружен със сърбеж. Незасегнати остават само носът, устата и брадичката.

От една до три седмици след началото е възможно да започне белене на кожата, включително и по дланите и ходилата.

Скарлатината може да доведе до усложнения - възпалителни процеси в синусите, ушите, лимфните възли, ставите, мозъчната обвивка (менингит), засягане на сърцето, на бъбреците и т.н.

Общи препоръки:

1. Болното дете да спазва стаен режим 10 дни, докато трае карантината.

2. През първите 10 дни да бъде на млечно-растителна диета. Да не се ядат твърди и кисели храни. Храненето да се провежда по указанията на Петър Димков (стр. 376 и 377 от том III на книгата му „Българска народна медицина“, изд. от 1993 г.).

3. Детето да се лекува със средствата на народната медицина, да се избягват антибиотици.

4. Да не се натоварва физически и психически по време на заболяването.

Рецепти от народната медицина:

1. Приготвя се добре разбъркана смес от равни части ранилист и листа на орех и на къпина. Вечерта две супени лъжици от сместа се пускат в термос и се заливат с 400 мл вряла вода. Сутринта се прецежда и се връща в термоса. Приема се по 100 мл четири пъти през деня - три пъти 30 минути преди ядене и веднъж вечер преди лягане.

2. Чай от бял равнец. Приготвя се и се приема по същия начин.

3. Приготвя се добре разбъркана смес от равни части плодове на шипка, градински чай (салвия) и ситно надробени корени от аир. Вечерта една супена лъжица от сместа се залива с 200 мл вряла вода в термос. Сутринта се прецежда и се връща в термоса. Пие се на 4 пъти, както е указано в първата рецепта.

4. Чай за изпотяване и сваляне на температурата. Приготвя се добре разбъркана смес от равни части цвят от бъз (дърво) и липов цвят. Една чаена лъжичка от сместа се залива с 200 мл вряла вода, престоява в нея 10 минути и се прецежда. Държи се в термос. Чаят се пие търпимо горещ на малки порции през целия ден.

5. Правене на гаргари с отвара от лайка или от градински чай (салвия). Една супена лъжица от билката се залива с 500 мл вряла вода и престоява в нея 10 минути. Прецежда се и се налива в термос. Правят се гаргари с топла отвара няколко пъти през деня.

6. Сваляне на температурата с компреси се прилага, само когато ходилата са топли. Компресите се правят с две памучни кърпи, намокрени в хладка вода и изцедени. Влажните кърпи се увиват около подбедриците (от глезените до коленете), върху тях се увиват сухи кърпи. Компресите се завързват и се държат 10 минути. При нужда се повтарят.

Ако предложените средства за сваляне на температурата се окажат недостатъчни, да се потърси консултация с лекар.



Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ