Множествена склероза (Мултиплена склероза, дисеминирана склероза) MC

Множествената склероза (МС) е автоимунно хронично заболяване, което засяга мастната миелинова обвивка на нервните клетки на главния и гръбначния мозък. Това води до нарушаване на взаимодействието между тях и на изпращането на електрически сигнали. В резултат на нарушената проводимост се появяват различни неврологични симптоми. МС има няколко форми.

При някои болни новите симптоми се проявяват в пристъпна форма, а при други се натрупват бавно (прогресивна форма). В периодите между пристъпите симптомите могат да изчезват напълно, но с напредване на заболяването често остават трайни неврологични проблеми.

Причините за МС не са изяснени. Проучва се ролята на инфекциозни причинители, фактори на околната среда, генетична предразположеност.

Общи препоръки при Множествена склероза :

1. Водене на природосъобразен начин на живот.

2. Лечението да се провежда предимно с билки и други природни средства. Да се ограничи до пълно изключване употребата на синтетични лекарства. 

3. Да не се бърза с ефекта от лечението. Да се даде възможност на болния да участва активно в лечението си, а на организма - да се освободи от натрупаните в него токсини и да възстанови имунната си система. 

Основни средства за лечение на Множествена склероза :

1. Билкови чайове и други природни течности за пиене.

2. Разтривки с мехлеми и спиртни извлеци от билки.

3. Загряващи билкови компреси.

4. Бани на цялото тяло с добавки на водни извлеци от билки.

5. Лечебни храни.

6. Пресни сокове от плодове и зеленчуци.

7. Молитви към Бога (само за вярващите).

Прилагане на средствата за лечение при Множествена склероза:

1. Билкови чайове

А. Чай от цариче. Една препълнена чаена лъжичка от билката се залива с 250 мл вряла вода, кисне в нея 3 минути и се прецежда. Приготвя се три пъти дневно и се пие 30 минути преди всяко ядене. Могат да се приготвят трите дози едновременно и да се налеят в термос. Чаят се пие бавно, на глътки.

Б. Чай от овчарска торбичка. Приготвя се и се пие по същия начин.

В. Чай от бял равнец. Приготвя се и се пие по същия начин.

Г. Чай от мащерка. Приготвя се по същия начин. Пие се два пъти дневно, 30 минути преди закуска и вечеря.

Д. Чай от великденче. Прави се по същия начин. Пие се само по една чаша вечер преди лягане. 

Е. Чай от цвят и листа от глог. Прави се по същия начин, пие се три пъти дневно.

Ж. Чай от билкова смес: мащерка, дилянка (валериана), маточина и шишарки от хмел в равни части. Приготвя се по същия начин и се пие три пъти на ден.

3. Чай от живовляк. Приготвя се и се пие като първия чай.

И. Чай от билкова смес: брезови пъпки (3 части), листа от живовляк (3 части), цветове от невен (2 части) и връхчета от клонки на коноп (4 части) се нарязват на ситно и се смесват добре. Една чаена лъжичка от сместа се залива с 200 мл вряла вода и се оставя да кисне в нея само 3 минути, след което се прецежда. Пие се на три равни части, 30 минути преди всяко ядене.

К. Прополис се накъсва на дребни парченца без използване на метален нож и се залива със спирт или ракия 40 градуса. След като се разтвори, се прецежда през марля и се съхранява в стъклено шише в хладилник. Пие се три пъти дневно по 40 капки във вода. Л. Сто и петдесет грама изсушени и наситнени корени от сибирски жен-шен (елеутерокок) се заливат с 1 л ракия 40° в стъклен буркан. Държат се на тъмно и топло място две седмици, като често се разклащат. След това извлекът се прецежда и се налива в стъклено шише. Държи се на тъмно място. Приема се по половин чаена лъжичка 2-3 пъти дневно с малко вода. Забележка: Билките за чая се сменят всяка седмица или всеки месец. Чай от една и съща билка не бива да се пие по-дълго от един месец без прекъсване. След като изпробвате всички билки, може да си изберете само 2-3 от тях, от които се чувствате най-добре и да сменяте само тях.

2. Разтривки е билкови мехлеми и спиртни извлеци

А. Спиртен извлек от левурда (див чесън). Берат се листа от левурда, които се развиват през пролетта (месец април - юни). Пускат се в стъклен буркан е широко гърло и добра капачка, докато се напълни 3А от обема му, без да се притискат. След това листата се заливат със спирт, водка или ракия 40° до капачката. Бурканът се затваря плътно и се оставя на топло и тъмно място за две седмици, като се разклаща от време на време. След този период бурканът се отваря, извлекът се прецежда се в друг стъклен съд и се държи на тъмно и хладно място. Запазва лечебните си качества 5-6 години. Този извлек унищожава всички вируси и укрепва имунната система. Ако пиете три пъти дневно по 10-15 капки от него в малко вода, няма да боледуване от вирусни заболявания (грип и др.). Може да се очаква добър резултат от приемането на този извлек, ако причинителят на М.С. е вирус, както считат много учени.

Препоръчват се и разтривки на засегнатите места - слепоочия, атрофирали мускули, стави, хълбоци, гръбначен стълб, ходила и особено на петите.

Б. Спиртен извлек от 32 билки (шведска горчивка) по рецепта на шведския лекар д-р Самст. Има много широк спектър на въздействие, в това число и при вирусни заболявания, в което съм се убеждавал в стотици случаи. Може да се приема на капки във вода или да се използва за разтривки. Когато е необходимо, може да се сипва до една чаена лъжичка във всяка чаша чай.

Внимание: Пуснати са в продажба и имитации на този извлек!

В. Спиртен извлек от овчарска торбичка. Приготвя се по описания начин в т.А. Много ефикасно средство е при засягане на ставите и мускулите.

Г. Спиртен извлек от великденче. Приготвя се по същия начин. Съдейства за възстановяване на паметта и за намаляване на психическото напрежение.

Д. Спиртен извлек от жълт кантарион. Приготвя се по посочения по-горе начин. Действа много добре при различни нервни смущения и заболявания. Използва се за пиене под формата на капки и във вода за разтривки.

Е. Мехлем от невен. Начин на приготвяне: Равни количества невен (стъбла, листа и цветове, нарязани на ситно) и свинска мас се загряват в емайлирана тенджера, пържат се в нея 5-10 минути на слаб огън, като постоянно се разбъркват с дървена лъжица или лопатка. След това се свалят от печката. След 24 часа са загряват отново до завиране. Мехлемът се прецежда през плътна памучна кърпа в малки стъклени или порцеланови бурканчета с капачки. С този силно лечебен мехлем се намазват или разтриват болните места по тялото.

3. Загряващи компреси със запарени билки и налагане със спиртни извлеци от билки 

Компресите на засегнатите места се правят по следния начин: Взима се кърпа (ленена или памучна) с размери, два пъти по-големи от мястото, на което ще се поставя компресът. На половината от кърпата се изсипва билка, загрята на пара. Количеството й трябва да осигурява слой от 2-3 мм. Кърпата се сгъва на две така, че билката да остане в нея и се поставя на болното място (на гърба, гърдите, кръста, темето, слепоочията, тила и т.н.). Върху кърпата със затоплената билка се поставя парче найлон, върху него - по-дебела кърпа и след това компресът се закрепва добре с чорапогащник, бельо от трико или колан, които да го стегнат, за да не изпада билката. Компресите се правят по 2 часа преди обед и след обед и вечер преди лягане. Билката може да се използва до три пъти след повторно загряване.

4. Бани на половината или на цялото тяло 

Желателно е всяка седмица да се правят по една или две бани във вана. От вечерта в 5-6-литрова кофа със студена вода се залива около 50 г една от изсушените лечебни билки: хвощ, бял равнец, коприва, мащерка, невен, жи- вовляк, жълт кантарион, цариче, овчарска торбичка, градински чай (салвия), иглика, камшик, глухарче, еньовче, слез, лайка, енчец, подбел и др. Ако билката е прясна, се взима 3-4 пъти по-голямо количество. На другия ден, когато ваната е готова с топла вода (до 38°С), накиснатата билка се прецежда и водата се излива във ваната. Банята трае 20 минути. След излизане от ваната не се подсушавате, а обличате топъл халат или се увивате в топла хавлия. Лягате в леглото и се завивате с одеало, докато се подсушите. Същата билка може да се използва още два пъти.

5. Лечебни храни и седмично меню 

Основоположникът на съвременната медицина Хипократ е казал: „Вашата храна трябва да бъде и ваше лекарство“.

На първо място се препоръчва болният да си състави седмично меню, като включи в него храни, които трябва да консумира и които може да си позволи с оглед финансовото си положение. На книжния пазар има много книги за здравословно хранене. В много от тях обаче се срещат противоречиви или неизпълними съвети. Дискусии има и за ползата от българското кисело мляко. Аз бях принуден да направя изследване върху себе си и стигнах до следните изводи: имах непоносимост към прясното и към киселото мляко, които се продават в магазините, както и към прясното мляко, което купувах от частен производител; киселото мляко обаче, което си правех в домашни условия от млякото на същия производител, ми действаше много добре на стомаха и на червата, а оттам и на целия ми организъм. Вероятно киселото мляко, което си купуваме в магазините, съдържа изкуствени съставки (т.нар. стабилизатори), които спират процеса на ферментацията и забавят прокисването му. Възможно е те да убиват или да отслабват действието на бацилус булгарикус, на когото се дължи славата на нашето кисело мляко.

Във връзка с това оцених с голямо закъснение народната мъдрост: „Вслушвай се в съветите на другите, но не се отказвай от своя ум“.

Второто задължително правило е: хранете се с разнообразна храна и никога не преяждайте! 

В седмичното меню трябва да се включат основни и други храни. 

Към основните храни се отнасят супите и вторите ястия:

А. Супи от зелени зеленчуци - коприва, спанак, лапад, киселец, зелен фасул, зелен грах; - Супи от месо със зеленчуци - пилешко, пуешко, телешко варено; - Супи от риба, от гъби (челядинки, полски печурки, пачи крак); - Супи от леща, зрял фасул, бакла и др.

Б. Втори ястия - варени, печени или задушени, месни ястия от пилешко, пуешко, агнешко, заешко, телешко, дивечово; риба, раци; постни ястия от зрял фасул, грах, бакла, леща, картофи; гювечи; яйца; овесени ядки и др.

В. Предястия (ордьоври) - мариновани гъби, дребна риба, рачета, кьопоолу, печени чушки, разнообразни салати и др.

Г. Десерти - плодове, компоти без захар или с нера- финирана захар, ядки, семки и т.н.

Д. Пресни сокове от плодове и зеленчуци 

На книжния пазар ще намерите много книги по въпроса. Ще си позволя да ви препоръчам да започнете със сок от моркови, който има най- широк спектър на въздействие върху здравето на човека. Започнете с по една чаша сок от моркови всеки ден и ще се убедите в това. Препоръчвам ви да се запознаете с раздел V „Соколечение“ от книгата на проф. Христо Мермерски „Енциклопедия на народната медицина и здравето“, издадена през 2005 г. Мисля, че за начало тази информация ще ви е достатъчна. В заключение към темата за природосъобразното хранене искам да добавя още нещо.

Една от най-силните и полезни диетични храни са медът и всички пчелни продукти: пчелен клей (прополис), пчелно млечице, цветен прашец и др. Смес от равни части мед и прясно изцеден сок от червен кромид лук е една от най-силните лечебни храни. Препоръчва се да се взима по една супена лъжица мед и сок от лук сутрин след ставане, на гладно. 

Последна препоръка във връзка с храненето. Направете опит няколко седмици да включвате в менюто си след ставане от сън по една чаша вода с разтворени в нея една супена лъжица мед и една супена лъжица ябълков оцет. Убеден съм, че ще оцените много бързо лечебния ефект от такава малка промяна в храненето си. Когато съставите седмичното си меню, ще оцените богатството на храните, които можете за консумирате и ще се убедите, че не е възможно да включите всички лечебни храни в него за една седмица, дори в рамките на цял месец. Единственият ви проблем ще бъде свързан с необходимостта да се откажете от храни, с които сте свикнали, но които са доказано вредни. Изборът трябва да направите вие. Животът е ваш и вие ще решите дали ще живеете, за да ядете или ще ядете, за да живеете.

7. Молитви към Бога (само за вярващите)

Молитвите към Бога могат да помогнат много за по-бързото и успешно оздравяване на действително вярващите. На тях препоръчвам да се запознаят с книгите на тибетския лечител от руски произход акад. Виктор Востоков, на руския народен лечител Юрий Захаров „Народни лекове за мъже и жени“ и на Яков Янакиев „Чудесата на Петър Димков“. В тях са поместени текстовете на много молитви и други препоръки към вярващите, които търсят изцеление. Мускулна атрофия Мускулната атрофия е намаляване на обема на мускулната тъкан. Причини: Намаляване на притока на кръв към мускулите, продължително обездвижване, нарушаване на връзката им с централната нервна система и др. Разредители, тежки метали и вредни микроорганизми също мотат да допринесат за атрофия на мускулите.

Препоръки и рецепти от народната медицина:

1. Освобождаване от разтворителите в жилището и на работното място.

2. Направете си изследване в специализирана лаборатория, за да откриете вредните микроорганизми (патогени) в организма си и проведете биорезонансно лечение. Унищожете патогените с честотен генератор, който се настройва последователно на собствените им резонансни честоти. Проведете 6 сеанса, в 6 последователни дни или през ден, при спазване на правилата за прилагане на биоелектрорезонансната терапия.

3. Провеждане на билколечение на мускулната атрофия по метода на Мария Требен:

А. Пиене на чай от билката цариче. Приготвя се от една препълнена чаена лъжичка от нарязаната и изсушена билка, която се залива с 250 мл вряла вода в емайлиран съд.

Затваря се и се запарва 3 минути.

Прецежда се и след като се охлади, чаят се изпива поносимо горещ, 30 минути преди ядене.

Б. Разтриване на атрофираните мускули със спиртен извлек от билката овчарска торбичка. Извлекът се приготвя от дръжки, листа и цветчета от билката, които се нарязват на ситно и се изсипват в стъклен буркан с капачка на винт, докато се напълни % от обема му. След това бурканът се пълни до капачката с домашна ракия 40-50°. Затваря се добре и се държи на тъмно и топло място 15 дни, като се разклаща всяка вечер. Извлекът се прецежда и се налива в шишенца от плодови сокове, също с добри капачки. Съхраняват се на тъмно място. Разтривките се правят три пъти дневно, по десетина минути на всяко атрофирано място.

В. Компреси на засегнатите места с шведска горчивка. Приготвят се плътни кърпи според размерите на засегнатата част. Кърпите се навлажняват (най-добре е с пулверизатор), залепват се на болното място, покриват се с парчета найлон и се закрепват по подходящ начин с топла кърпа, чорапогащник, колан или по друг начин. Компресите се правят преди и след обяд по 2 часа или вечерта преди лягане, за цялата нощ. Добре е местата, на които се налагат компресите, да се намазват с крем от невен със свинска мас, за да не се зачервява кожата.

Забележка:

Във всяка доза чай от цариче се препоръчва да се капват по 10 капки спиртен извлек от овчарска торбичка. Ефектът е по-добър, когато спиртният извлек от овчарска торбичка се прави от пресни билки.

 

Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ