Остеопороза
Остеопорозата е заболяване, свързано с намаляване на образуването и натрупването на костно вещество.
Причини за остеопороза : нездравословно хранене, обездвижване, недостиг на калций, хормонален дисбаланс при жени в менопауза
Признаци за остеопороза : намаляване височината на тялото и повишаване чупливостта на костите поради намаляване на плътността им.
Общи препоръки при остеопороза :
1. Правилно хранене.
а. Приемане на храни, богати на калций, като ниско- маслена извара, кисело мляко и сирене, зеле, спанак, листа от цвекло;
б. Приемане до 180 г червено месо, пилешко месо или риба дневно;
в. Приемане на храни, съдържащи магнезий, мед, цинк, манган и силиций, соеви продукти, тъмнозелени зеленчуци, броколи, морски водорасли, сьомга, сардина, бобови растения, бадеми.
2. Спиране на тютюнопушенето и на приема на кор- тизон и на други вредни препарати.
3. Спортуване с умерено натоварване всеки ден.
4. Масаж на бедрата, ребрата, ръцете и мишниците чрез потупването им с върховете на пръстите на ръцете, свити един до друг, 1-2 пъти дневно по 5 минути.
5. Приемане на магнезий през кожата. Дозата да се определи от лекар-специалист.
6. Калцият се усвоява добре само при наличие в организма на витамин D3, който може да се набави с храните, които приемаме, с излагане на слънце по 1 час дневно (слънцето превръща химическите субстанции на кожата във витамин D3) или от аптеката.
7. Витамин К също е един от факторите за борба с остеопорозата. Той се съдържа в големи количества в тъмнозелените листни зеленчуци.
8. Манганът е в основата на здравата костна тъкан. Той се съдържа в пълнозърнестите варива, ядките, семената и листните зеленчуци.
Рецепти от народната медицина при остеопороза :
1. Приемане на една супена лъжица естествен ябълков оцет в 250 мл вода преди всяко ядене.
2. Всеки ден мазане на тялото със спиртен извлек от бял равнец. Набраните на слънце цветове се пускат в стъклен буркан, без билката да се притиска, до запълване на 4/5 от обема му и се заливат до капачката с домашна ракия 40- 50°. Бурканът се държи на тъмно и топло място 15 дни, като се разклаща добре всеки ден. Извлекът се прецежда и се съхранява в добре затворено стъклено шише на тъмно място.
3. Приготвя се чай от равни части градински чай (салвия), мента, люцерна и овес. Една супена лъжица от сместа се залива с 250 мл вряла вода и се вари 10 минути. По една такава доза се пие три пъти дневно, 30 минути преди ядене.
4. Чай от хвощ и бял равнец в равни части. Приготвя се по същия начин, но с една чаена лъжичка от сместа.
Коментари