Остеопороза

Остеопорозата е заболяване, свързано с намаляване на образуването и натрупването на костно вещество. 

Причини за остеопороза : нездравословно хранене, обездвижване, недостиг на калций, хормонален дисбаланс при жени в менопауза

Признаци за остеопороза : намаляване височината на тялото и повишаване чупливостта на костите поради намаляване на плътността им.



Общи препоръки при остеопороза : 

1. Правилно хранене.

а. Приемане на храни, богати на калций, като ниско- маслена извара, кисело мляко и сирене, зеле, спанак, листа от цвекло;

б. Приемане до 180 г червено месо, пилешко месо или риба дневно;

в. Приемане на храни, съдържащи магнезий, мед, цинк, манган и силиций, соеви продукти, тъмнозелени зеленчуци, броколи, морски водорасли, сьомга, сардина, бобови растения, бадеми.

2. Спиране на тютюнопушенето и на приема на кор- тизон и на други вредни препарати.

3. Спортуване с умерено натоварване всеки ден.

4. Масаж на бедрата, ребрата, ръцете и мишниците чрез потупването им с върховете на пръстите на ръцете, свити един до друг, 1-2 пъти дневно по 5 минути. 

5. Приемане на магнезий през кожата. Дозата да се определи от лекар-специалист. 

6. Калцият се усвоява добре само при наличие в организма на витамин D3, който може да се набави с храните, които приемаме, с излагане на слънце по 1 час дневно (слънцето превръща химическите субстанции на кожата във витамин D3) или от аптеката.

7. Витамин К също е един от факторите за борба с остеопорозата. Той се съдържа в големи количества в тъмнозелените листни зеленчуци.

8. Манганът е в основата на здравата костна тъкан. Той се съдържа в пълнозърнестите варива, ядките, семената и листните зеленчуци.

Рецепти от народната медицина при остеопороза :

1. Приемане на една супена лъжица естествен ябълков оцет в 250 мл вода преди всяко ядене.

2. Всеки ден мазане на тялото със спиртен извлек от бял равнец. Набраните на слънце цветове се пускат в стъклен буркан, без билката да се притиска, до запълване на 4/5 от обема му и се заливат до капачката с домашна ракия 40- 50°. Бурканът се държи на тъмно и топло място 15 дни, като се разклаща добре всеки ден. Извлекът се прецежда и се съхранява в добре затворено стъклено шише на тъмно място.

3. Приготвя се чай от равни части градински чай (салвия), мента, люцерна и овес. Една супена лъжица от сместа се залива с 250 мл вряла вода и се вари 10 минути. По една такава доза се пие три пъти дневно, 30 минути преди ядене.

4. Чай от хвощ и бял равнец в равни части. Приготвя се по същия начин, но с една чаена лъжичка от сместа.


Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ