Подобряване на състоянието на косата




1. Втриване на стара урина (престояла няколко дни в затворен стъклен съд на слънце) в кожата  на главата, като е желателно да не се използват първата и последната порция урина от деня.   

Тази   процедура, изпълнявана всеки ден, може да ви избави от плешивостта и да възстанови първоначалния цвят на косата.

2. По една шепа пресни билки: коприва, листа от орех, бреза, бъз (дърво) и една клонка от змийско мляко се накисват в 5 л студена вода един час, след което се слагат на слаб огън, докато кипнат. Свалят се от огъня, киснат още 5 минути в горещата вода и отварата се прецежда. При измиване на главата с тази отвара е желателно да се използва домашен сапун за пране.

3. Ако всяка сутрин на гладно се изпива по 30 мл сок от троскот в продължение на един месец, косата ще се сгъсти и ще добие вида, който е имала на младини (неизпробвана индийска рецепта).

4. Масажиране всеки ден на корените на косата с тинктура от корените на коприва. Те се изваждат от земята през пролетта или есента, измиват се, изчистват се с четчица, нарязват се на дребно и се изсипват в стъклен буркан е капачка на винт, докато се запълни 3/4 от обема му. След това се заливат с ракия 40° или водка, бурканът се затваря добре и се поставя на топло и тъмно място, като всеки ден се разклаща. След 14 дни тинктурата се прецежда и се съхранява в тъмно шише на хладно място или в обикновено стъклено шише в хладилник. Може да се използва няколко години.

5. Поддържане на косата с ябълков оцет:

A. При сърбеж на главата намокрете косата си с пръсти или с гребен, като ги топите в чаша е топла вода, в която сте добавили 2 чаени лъжички ябълков оцет.

Б. При пърхот затоплете малко ябълков оцет и масажирайте с мокри пръсти кожата на главата. Увийте главата с кърпа и останете така 1 час. После отмийте оцета с мек сапун или шампоан. Прилагайте това лечение преди всяко измиване на косата. За изплакване на косата можете да използвате ефикасно отвара от коприва, примесена с ябълков оцет.

В. При косопад втривайте всеки ден по малко ябълково-оцетна вода в кожата на главата. За изплакване смесете ябълков оцет и топла вода в съотношение 1:3 и облейте косата си. След това не отмивайте

Г. Изплакване на косата с билки: Тъмната коса изплаквайте, като към ябълковия оцет добавите отвара от розмарин. Така косата ще получи повече блясък. За светла коса използвайте за добавка лайкова отвара. За изтощена коса използвайте отвара от градински чай.

6. Оцетна напитка против окапване на косата. В продължение на 6-8 седмици всеки ден се изпива по една чаена чаша преварена вода с 2 чаени лъжички ябълков оцет. Това нормализира обмяната на вещества, укрепва косата и съдейства за растежа й.

Рецепта за производство на домашен ябълков оцет:

Здрави ябълки от дърво, което не е торено с изкуствени торове и не е пръскано с препарати, се измиват добре и се настъргват целите с едро ренде. Поставят се в стъклен съд и се заливат с 500 мл преварена топла вода на 400 г ябълки. На всеки литър вода се сипват по 100 г мед или захар и по Юг хлебни дрожди (мая) и по 20 г черен хляб. Съдът с тази смес се оставя отворен в помещение с температура 20-30°С, желателно на тъмно, като се разбърква 2-3 пъти дневно с дървена лъжица или лопатка. След 10 дни кашата се прецежда през марля, течността се излива в друг стъклен съд, гърлото на който се покрива с марля и се оставя за ферментация при температура 26-28°С в отворено помещение или на открито място. (При температура над 35°С оцетно-киселите бактерии загиват).

Ферментацията трае 2-3 месеца. След това сместа се прецежда през марля, налива се в стъклени шишета, запушва се с тапи, които се заливат с парафин.




Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ