Отоци на крайниците

Отоците на крайниците не са самостоятелно заболяване, а са следствие на сърдечни, бъбречни или кожни заболявания. Те могат да се дължат и на разширени или изранени вени, на стягане на краката е ластични чорапи, на навяхване или изкълчване.



Рецепти от народната медицина:

1. Две равни супени лъжици със ситно нарязани корени от девесил се заливат вечерта в термос с 450 мл вряла вода. Сутринта се прецежда и се пие по 150 мл три пъти дневно, 30 минути преди хранене.

2. Приготвя се смес от 500 г пчелен мед, 20 ситно нарязани зелени листа от индрише, 20 ядки от сладки бадеми или кайсии, счукани на дребно, три измити и смелени лимона е корите, но без семките, по 10 мл тинктура от дилянка и от цвят на глог. Сместа се разбърква добре и се съхранява в хладилник. Изяжда се по една супена лъжица сутрин, обед и вечер, 30 минути преди хранене.

3. Една супена лъжица ленено семе се вари 15 минути в 1 литър вода на тих огън, оставя се да кисне в затворения съд 1 час и се прецежда. Към отварата може да се добави малко портокалов сок (лимонов или друг плодов сок) за подобряване на вкуса. Изпива се по половин чаша през два часа от сутринта до вечерта.

4. Пиене на чай от билкова смес от невен, коприва и бял равнец в отношение 3:1:1. Приготвя се от една чаена лъжичка от сместа, която се залива с 250 мл вряла вода, кисне 3 минути и се прецежда. Пие се по една такава доза 3 пъти дневно, 30 минути преди всяко хранене.

5. Шест чаени лъжички от билката горски енчец се заливат с 500 мл изстудена, преварена вода и престояват в нея една нощ. Сутринта се прецежда се и се изпива по 250 мл преди закуска и вечеря.

6. Смилат се на каша 150 г хрян и 2 лимона без семките. Изяжда се на три пъти, 30 минути преди ядене.

7. Десет грама борови връхчета се заливат с 250 мл вряла вода и киснат в нея 10 минути. Прецежда се и се пие по една супена лъжица 3 пъти на ден, 30 минути преди ядене.

8. Приготвя се смес от 4 части градински чай, 4 части клинавче и 3 части горицвет. Две супени лъжици от сместа се сипват вечерта в термос, заливат се с 450 мл вряла вода и сутринта се прецеждат. Пие се три пъти дневно по 150 мл, 30 минути преди ядене.

9. Три чаени лъжички коприва се заливат със 750 мл вряла вода и киснат в нея 3 минути. Прецежда се и се съхранява в термос. Пие се по 250 мл три пъти дневно, 30 минути преди хранене, като всеки път се добавя в чашата по една чаена лъжичка шведска горчивка.

10. Налагане на отеклите места с каша от пресни листа на билката страшниче или от загрети на пара изсушени листа от същата билка.

11. Мазане на отеклите места с мехлем от невен и свинска мас. Приготвя се от равни части на двете съставки. Маста се загрява на тих огън в емайлирана тенджера. В нея се изсипват цветовете, нарязани на ситно и се запърж- ват, като се бърка непрекъснато с дървена лъжица до 10 минути, без да се прегарят. Тенджерата се отмества от печката, като се оставя да стои цяло денонощие. След това сместа отново се загрява и се прецежда в кутийки от козметични кремове или в стъклени бурканчета. След като мехлемът се втвърди, кутийките се съхраняват в хладилник.

12. Налагане на отеклите места с кашечни компреси от билките живовляк, енювче, невен или бял равнец. Компресите се държат два часа.

13. Сутрин сърдечната област да се разтрива с камфоров спирт, а на корема и половите органи да се правят фрикции със студена вода.

14. При наличие на вана да се прави един-два пъти седмично билкова баня. За целта вечер 50 г изсушен слез се залива със студена вода, докато водата покрие билката. Сутринта билковата вода се прецежда и се излива в приготвената топла вода във ваната с температура около 38°С. Банята продължава 20 минути. След това тялото не се изтрива, а болният облича халат или се увива в голяма хавлиена кърпа, ляга в леглото, докато се подсуши.

15. Четири килограма дървесна пепел се пуска в 12 литра вода, възварява се и след утаяването й отеклият крайник се натопява за 20 минути във водата. Процедурата се прави през вечер.

16. Правят се четиричасови компреси с шведска горчивка всеки ден. Предварително кожата се намазва със свинска мас, а след свалянето на компреса се напудря.

17. Всеки ден, сутрин и вечер, се правят компреси на краката или бани с хвощ с продължителност 30 минути. Хвощът се запарва за 10-15 минути за компреси, а за бани се вари също толкова време. След процедурата (компрес или баня) краката се бинтоват за загряване и се повдигат на 10-15 см на възглавници.

Забележка:

В един ден могат да се правят няколко различни процедури (ядене на лечебна смес, пиене на чай, компрес, баня, фрикция).


Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ