Парализа

Парализата е пълна загуба на двигателни функции в дадена мускулна група, често съпроводена с нарушения в чувствителността в тази част на тялото.

Причини за парализа :

увреждане на главния мозък и нервната система, на гръбначния мозък, инсулт, травми, полиомие- лит, множествена склероза, вродени аномалии на гръбначния стълб и др.

Препоръки и рецепти от народната медицина при парализа :

1. Шведска горчивка: разтривки и/или пиене 3 пъти дневно по 1 чаена лъжичка в 1 кафейна чашка вода, 30 минути преди ядене.

2. Спиртен извлек от кализия: Също като т. 1.

3. Мащерка:

А. Пиене на чай 3 пъти дневно, 30 минути преди ядене. Една чаена лъжичка от билката се залива с 200 мл вряла вода, похлупва се, кисне 3 минути, прецежда се и след леко охлаждане се пие на глътки.

Б. Разтривки е олио от мащерка. Цветове от билката се сипват в стъклен буркан с добра капачка до запълване на 3/4 от обема му. Заливат се е нерафинирано олио, приготвено чрез студено пресоване (шарлан) до 2 см над нивото на билката. Бурканът се затваря и се държи 2 седмици на топло и тъмно място, като всяка вечер се разклаща добре. След това олиото се прецежда и се използва за разтриване на засегнатите места.

4. Разтриване е мехлем от 100 г почистен и смелен чесън и 200 г свинска мас.

Сместа се вари 2 часа на водна баня. Затваря се в стъклено бурканче или в кутийки от козметични кремове и се съхранява в хладилник.

5. Градински чай:

А. Пиене на чай, приготвен както е обяснено в т.ЗА.

Б. Разтриване с оцет от градински чай. Една шепа цветове от билката се заливат в стъклен буркан с ябълков оцет, затварят се добре, киснат в него 24 часа, прецеждат се и полученият билков оцет се използва за разтривки.

6. Разтриване с дафинов лист и олио. Сто грама дафинов лист се заливат с 500 мл нерафинирано слънчогледово олио и се затварят в стъклен буркан. По-нататък се действа както в т. ЗБ.

7. Компрес от прах от плодовете на див кестен. Обелват се два плода от див кестен, натрошават се на малки парченца и се смилат на брашно. Приготвя се питка от брашно и вода с големина,

достатъчна да покрие засегнатите шийни прешлени на гръбначния стълб. Едната страна на питката се поръсва с кестеново брашно и се залепва на засегнатото място, след което се превързва с парче плат, покрива се с найлон и още една кърпа, и се залепва с лейкопласт. Компресът се държи, докато питката се втвърди и изсъхне (два-три дни), след което се сваля. За по-лесно отделяне от кожата и от космите на врата, питката се намокря с топла вода.

Забележка:

Разтривките се правят по цялата дължина на гръбначния стълб и по болезнените места, засегнати от частичната парализа.



Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ