Паркинсон

Паркинсонова болест

Болестта е описана за първи път през 1817 г. от английския лекар Джеймс Паркинсон (1755- 1824 г.) и е наречена на негово име. Това е бавно, прогресиращо, неврологично заболяване на главния мозък, което засяга нервните клетки, произвеждащи допамин - специфично вещество за осъществяване на химичния контакт между частите на „двигателната“ система в мозъка. Затова при недостиг на допамин се получават редица проблеми в двигателната сфера.

Причини за болест на Паркинсон :

Произходът на заболяването не е проучен докрай. Според някои теории причина може да бъде постепенното загиване на нервни клетки в една специфична мозъчна област - т.нар. черна субстанция (заради големия брой пигментни клетки, съдържащи допамин). Проучват се и други фактори - генетични, токсични, оксидативен стрес и т.н.

Признаци за Паркинсон :

1. Тремор (треперене) - често започва с леко треперене на едната или на двете ръце, или на отделни пръсти, което се засилва при стрес. Характерен признак за болестта е потреперване на брадичката, особено забележимо, когато човекът седи спокойно.

2. Влошава се почеркът - става ситен и неразбираем. Болният трудно извършва по-прецизни дейности.

3. Забавят се движенията му (брадикинезия). Появяват се неловки движения и нарушена координация.

4. Втвърдяване (ригидност) на мускулите на шията и крайниците, което сковава движенията и причинява болка.

5. Изчезва автоматизмът на движенията - мигане, усмихване, размахване на ръцете при ходене.

6. Нарушава се артикулацията - затруднен говор до неразбираема реч, загуба на интонацията, монотонен и тих говор.

При Паркинсоновата болест официалната медицина прилага синтетични лекарства, които премахват временно треперенето, но не лекуват заболяването. Не ми е известен случай на пълно излекуване на болен по този много скъп метод.

Билколечение (фитотерапия) по рецепта на Иван Раев

Връх в билколечението на Паркинсоновата болест е рецептата на българския народен лечител Иван Раев от град Сопот. Той пръв в света е излекувал през 1922 г. болен от паркинсонизъм. 

Въпреки това е бил преследван, защото е нарушил закона и е лекувал хората, без да има медицинско образование и правоспособност.

Звездният миг на Иван Раев настъпва през 1934 г., когато в Европа се разразила епидемия от енцефалит. Той бил поканен в Италия да лекува един полковник от италианската армия чрез швейцарски дипломат в София.

Иван Раев излекувал полковника и кралицата на Италия Елена Савойска, която проявявала жив интерес към медицината. Тя възложила на проф. Джузепе Панегроси да се свърже с Иван Раев и да усвои от него метода за лечение на паркинсонизма.

На талантливия българин била присъдена престижната титла ,доктор хонорис кауза“. За големи заслуги станал „Кавалер на ордена на италианската кралска корона“ и получил голяма парична награда. С решение на италианските власти болницата, в която той провеждал лечението, била определена за специализирана болница за лечение на паркинсонизъм и била наречена „Д-р Иван Раев“ (както се нарича и до днес). В нея за по-малко от 10 месеца са били излекувани 1346 болни. На международен медицински конгрес в Берлин директорът на болницата проф. Джузепе Панегроси обявил успешното лечение на болестта Паркинсон. Било прието решение лечението да се прилага в целия свят под наименованието „cura bulgara” (българско лечение).

В Италия били открити още няколко болници за лечение на болестта, а по-късно по инициатива на кралица Елена Савойска болница била открита и в Германия. Шест години след приемане на „cura bulgara” Конгресът на Американската асоциация на лекарите приел това лечение и в САЩ, след като било докладвано, че с негова помощ там са били излекувани 500 пациенти. Иван Раев е бил изпратен от Италия с почести и като богат човек. Обявен е за почетен жител на град Рим. В България обаче е бил приет враждебно от медицинските власти. На 62-годишна възраст Иван Раев е починал от инфаркт в Пловдив, във файтон на път за гарата. В книгата на д-р Георги Арнаудов „Лекарствен справочник“, издадена през 1942 г. и претърпяла няколко издания, е отпечатана рецептата на Иван Раев под № 343. Независимо от световния й успех, досега тя не е използвана у нас.

На болните с паркинсонизъм се прилагат скъпи лекарства, които облекчават състоянието, но не лекуват заболяването.

Прилагам рецептата на Иван Раев и други рецепти от българската народна медицина:

Radix Belladonnae - изсушените корени на растението Atropa belladonna (отровно биле, лудо биле) съдържат средно 0.55 % алкалоиди (хиосциамин, атропин, скополамин).

Показания: Корените на беладоната се употребяват за лечение на постенцефалитния паркинсонизъм. По рецепта 343 на Раев за Cura bulgara се употребява 5% декокт с бяло вино (30 г Radix belladonnae bulgara се варят в 600 мл бяло вино в затворен съд за 10 минути след завиране с прибавка на Carbo animalis - (продава се в аптеките).

Лечението започва с единична доза от 2 см3, която се дава след 23 часа. Тази доза се увеличава всеки ден с 2 см3, докато достигне 30 см3 (2 супени лъжици). В такова количество се дава още 2-3 дни. По-нататък успоредно с продължаването на тази вечерна доза, се прибавя и една сутрешна доза към 11 часа преди обед, която започва както вечерната с 2 см3 и по същия начин се увели- чава до 30 см . При упорити случаи (в болнична обстановка) се прибавя и трета доза към 4 часа сутринта, а ако болният ходи на работа, се увеличават останалите две дози.

Оптималната доза за жени е 60-80 см3, а за мъже 80-100 см3 за 24 часа.

По метода на Раев болният трябва да дъвче на всеки 2 часа по едно парченце (колкото леща) от корен от аир и след това да изплаква устата си с вода.

Противопоказания: органични поражения на миокарда, хипертония, напреднала атеросклероза, тежки сърдечни пороци, хронични бъбречни заболявания, хипертрофия на простатата, белодробна туберкулоза, тежки екземи, глаукома, тежки заболявания на черния дроб и на кръвта, сифилис, тежък диабет, психопатии със състояния на възбуда.

Гласност на успеха на Иван Раев е дал известният наш учен, чл.кор.проф.д-р Петър Николов, който е изследвал в лабораторни условия лечебната сила на билките и другите съставки, включени в рецептата на лечителя. Проф. Николов е проверил в клинични условия нейната приложимост и е написал публикации за този метод на лечение у нас, в Италия, Германия и Англия, като е защитил авторството на Иван Раев.

Други билкови рецепти от народната медицина:

А. Чай от бял равнец - четири чаени лъжички от билката се заливат със 750 мл вряла вода. Запарват се 3 минути и се прецеждат в термос. Пие се 3 пъти на ден по 250 мл, 30 минути преди всяко ядене. Желателно е във всяка чаша да се добавя по една чаена лъжичка шведска горчивка.

Б. Чай от салвия (градински чай) - две чаени лъжички от билката се заливат с 500 мл вряла вода. Запарват се 3 минути и се прецеждат. Изпива се на два пъти, сутрин и вечер, 30 минути преди ядене.

В. Една чаена лъжичка от билката котешка стъпка се залива с 300 мл вряла вода, запарва се 2 часа и се прецежда. Пие се на три пъти по 100 мл, 1 час преди ядене. Препоръчва се след всеки прием да се изяжда и по една чаена лъжичка смес от пчелен прашец и пчелен мед в съотношение 1:5, заедно с една супена лъжица лимонов сок.

Г. Една супена лъжица смес от добре разбъркани равни части от билките полски хвощ, камшик, иглика и жълта комунига се залива е 300 мл вряла вода. Кисне в нея 3 минути, прецежда се и се изпива на три пъти през деня по 100 мл, 30 минути преди всяко хранене.

Д. Две супени лъжици от добре разбъркани равни части от мащерка, седефче, червен кантарион, цвят от глог, розмарин и бял смил се заливат вечерта в термос с 400 мл вряла вода. Сутринта се прецежда и се пие на четири пъти по 100 мл през деня - три пъти 30 минути преди хранене и един път късно вечерта.

Е. Смесват се 20 мл валерианови капки, 15 мл ментови капки, 15 мл вода от горчиви бадеми (от аптеката). Един път дневно от сместа се капват 20 капки върху  бучка кафява (нерафинирана) захар, която се изяжда или се стопява в устата. Ако в аптеката няма вода от горчиви бадеми, тя може да се приготви от 10 горчиви бадемови ядки, счукани на ситно и залети със 150 мл студена вода. Престояват в нея 12 часа и се прецеждат.

Ж. Приготвя се добре разбъркана смес от 500 г мед или течна глюкоза, 20 нарязани на ситно листа от индрише с дръжките, 20 ядки от горчиви бадеми или от кайсии, счукани или смелени на ситно, 4 лимона, смелени с корите, но без семките и по 12 мл тинктура от цвят на глог, мента и валериана (от аптеката). Сутрин, обед и вечер се взима по една супена лъжица от сместа, 20 минути преди ядене. Десет минути след изяждане на горната сместа се изпива по 170 мл чай от добре разбъркана билкова смес от 100 г маточина, по 50 г водна детелина, цвят от глог и риган, по 40 г жълт смил (безсмъртниче), иглика, бял имел и лазаркиня и по 30 г глухарче, жълта комунига, седефче и червен кантарион. Две супени лъжици от сместа с добавени по една чаена лъжичка анасон и корени от дилянка се заливат в емайлиран съд с 500 мл вряла вода. Варят се в него 10 минути на слаб огън при затворен капак, охлаждат се, прецеждат се и се пият, както е указано по- горе.

4. Други рецепти и препоръки при Паркинсон:

А. В продължение на 40 дни, за закуска, обед и вечеря, да се ядат само по 1 кг ябълки, които се варят на пара или се изпичат. През този период може да се пие чиста природна вода, дестилирана вода или собствена урина.

Б. Всеки ден да се приема по 100 микрограма витамин В12.

В. Прочистване на храносмилателната система (особено на дебелото черво), на черния дроб, бъбреците и кръвта (вж. стр.485). Препоръки и рецепти за прочистване на организма са дадени и в книгата на известния руски лечител Генадий Малахов „Пречистване на организма при домашни условия“.

Г. Едномесечно пълно разтоварване на нервната система в красив планински кът с чист въздух, без умствени и физически претоварвания, с пълно изключване на всякакви дразнители - шум, телевизия, радио, интернет, вестници, дискусии, срещи с неприятни личности и др. Участие в приятни занимания, любов, разходки в природата, събиране и ядене на диви плодове, лов, риболов, рисуване, слушане на тиха и приятна музика, пеене и др.

Д. Всяка сутрин и вечер да се правят леки разтривки на гръбначния стълб, челото, слепоочията и ходилата със спиртни извлеци от кализия, змийско мляко, левурда, с шведска горчивка и др.

Е. Всяка сутрин след ставане да се прави лека утринна гимнастика.

Ж. Бани на цялото тяло с мащерка. За една баня са необходими една кофа зелена билка или 200 г изсушена. Билката се накисва от вечерта в студена вода, на другия ден се прецежда и билковата вода се изсипва във ваната с вода, затоплена до 38°С. Продължителността на банята е 20 минути. След банята тялото не се подсушава, а се завива с хавлия или се облича халат за баня и се ляга един час в леглото, за да се затопли. Същата вода може да се използва още два пъти през ден, след подгряване до 38°С. Ако сърцето е слабо, нивото на водата трябва да е под него.




Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ