Подагра

Подаграта е заболяване, предизвикано от нарушена обмяна на веществата, в резултат на което в ставите, костите, сухожилията и хрущялите се отлагат кристалчета на пикочна киселина. Това предизвиква силни болки при движение.

Подаграта има три форми:

1. При остра форма болният изпитва силна болка в някоя става, най-често в големите пръсти на краката и в малките стави на ръцете. Пристъпът трае 3-4 дни, през които температурата се повишава до 38-39°С.

2. При хронична форма ставите са подути, по тях се образуват особени възли (тофи) от отлагане на пикочна киселина. Това води до чести възпаления и до деформиране на ставите.

3. Среща се и атипична форма.

Общи препоръки при подагра :

1. Да се прочисти организмът от натрупаните соли.

2. Да не се консумират алкохол; тлъсти, пушени и консервирани меса; солени, кисели, горчиви и люти храни.

3. Болният да се придържа към плодово-млечна диета с консумация на малки количества леки меса.

4. Да се ядат дини, горски ягоди, касис, плодове и зеленчуци, които да се измиват добре.

5. Да се пият билкови чайове и лимонов сок (с минерална вода).

6. Да се правят компреси и други процедури с лечебни природни средства.

7. Да се избягват силните токсични химически лекарства, които могат да отслабят имунната система.

8. Да не се допуска затлъстяване.

9. Да се правят масажи, гимнастика и екскурзии, съобразени с възможностите на болния, без претоварване.

Рецепти от народната медицина при подагра :

1. В стъклена бутилка от 500 мл се пуска (без тъпчене) цвят от люляк и се залива с ракия догоре. Престоява 21 дни и се прецежда. Пият се по 30 капки в малко вода 3 пъти на ден преди ядене.

2. Смесват се 100 г стръкове от вратига, по 15 г ра- нилист, синя тинтява и корени от жълта тинтява, по 30 г бял равнец, хвощ, листа от бреза, ягода и 50 г стръкове от камшик (агримония). Две супени лъжици от сместа се заливат с 500 мл вряла вода. Запарват се 2 часа и се изпиват 3 пъти дневно по 125 мл преди всяко ядене и четвърти път - преди лягане.

3. При хронична и нелекувана подагра помага следната отвара: по 5 г цветове от синя метличина, цветове от невен и божур, плодове от синя хвойна, кора от зър- настец, по Юг цветове от бъз (дърво), по 20 г кора от върба, полски хвощ и млади листа от бреза. Всички съставки се разбъркват добре. Взема се 1 препълнена супена лъжица от сместа и се запарва 30 минути с 300 мл вряла вода в порцеланов съд. Пие се на глътки, докато е топла. Дозата се повтаря на всеки 2 часа през деня до оздравяване.

4. Взимат се 20 г нарязани на ситно корени от репей. Заливат се с 250 мл вряла вода и киснат в затворен съдна водна баня 30 минути и още 10 минути при стайна температура, след което се изстискват и се прецеждат. Допълва се с преварена вода до първоначалното количество 250 мл. Пие се по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно.

5. Една препълнена чаена лъжичка нарязани на ситно върбови кори се заливат с 250 мл студена вода. Загряват се бавно на слаб огън до кипване. Оставят се да киснат още 2 часа и се прецеждат. Пият се две дози дневно - преди обед и след обед.

6. Една равна чаена лъжичка плаун се залива с 250 мл вряла вода и се оставя да кисне в нея 10 минути. Пие се веднъж дневно на гладно, 30 минути преди закуска, на глътки. Забележка: Страдащите от разстройство трябва да използват предпазливо чая от плаун, защото той действа разхлабващо, но въпреки това е много полезен.

7. Приготвя се тинктура от великденче: две препълнени шепи цъфтяща, нарязана на ситно билка се залива с 1 литър 40° ракия в стъклено шише. Държи се на слънце 15 дни и се прецежда. Използва се за разтриване на болните места, вътрешно по 15 капки в малко вода или като чай 3 пъти дневно.

8. Чай от лопуш. Една равна чаена лъжичка нарязани корени от билката се заливат с 250 мл студена вода. Пренощуват в нея, сутринта се подгряват и прецеждат. Пият се 1 -2 чаши по 250 мл дневно на глътки. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ