Алкохолизъм

,, Помощта е успешна само тогава, когато засегнатият я желае и приема всички оздравителни мерки “ Франц-Карл Рьоделсбергер Алкохолизмът е сериозно заболяване на организма вследствие на честа и прекомерна употреба на алкохол. Физическата и психическата зависимост от алкохола променят психиката на болния и увреждат много от органите му.



Признаци на зa алкохолизъм : липса на воля, безотговорност, емоционален срив, безразличие към семейството и обществото, лошо  настроение, егоизъм, намалена или напълно загубена работоспособност, нарушения на нервната система, стомаха и черния дроб, психози, алкохолно бълнуване, слухови и зрителни халюцинации, параноя и др.

Последствия от алкохолизма : деградиране на личността, увреждане на мозъка и на функциите на всички системи и органи на здравия по рождение човек. Доказано е, че алкохолизмът може да засегне гените и да се предава по наследство. Децата, заченати от алкохолици в състояние на алкохолно опиянение, в много случаи се раждат с различни телесни и умствени увреждания.

Общи препоръки за преодоляване на алкохолното влечение : откъсване от ежедневната среда, от „приятелите на чашка“, системен трудов режим, лечебна физкултура, екскурзии в природата, диетолечение, укрепване на нервната система, психотерапия, изграждане на отрицателен условен рефлекс към употребата на алкохол с приемане на средства, които предизвикват повръщане и отвращение към него,  приемане на средства за бързо изтрезняване.

Лечение на алкохолизъм :

Най-сигурният и бърз начин за пълно излекуване на алкохолизма е кодирането на отвращение към алкохола в мозъка на болния в състояние на хипноза, която може да се извърши само от опитен психиатър. В бившия Съветски  съюз имаше такъв специалист, който само за един сеанс кодираше успешно както отделни хора, така и цели групи от алкохолици. У нас има няколко центъра за лекуване на алкохолизъм, но не ми е известно в тях да се прилага  това  лечение. Макар и по-бавно, народната медицина също лекува алкохолизма с природни средства при задължително съгласие и лично участие на болния в процеса на лечение. За целта се пият чайове, водни и спиртни извлеци от билки, кори от дървета и други средства: жълт и червен кантарион, мащерка, чубрица, мента, копитник, бял равнец, подбел, иглика, миризлива теменуга, плаун, девесил, кори от трепетлика, дафинови листа, корени от пелин, хрян и аир, плодчета от червена и синя хвойна, чага и други природни средства, предизвикващи отвращение към алкохола. 



Рецепти от народната медицина:

1. По една част девесил и корени от пелин и по две части червен кантарион, чубрица, мента и кора от трепетлика се наситняват и се смесват добре. Една пълна чаена лъжичка от сместа се залива със 150 мл вряла вода, ври в нея 3 минути, оставя се да изстине и се прецежда. Пие се на три пъти през деня по 50 мл, 30 минути преди ядене.

2. Една чаена лъжичка от билката копитник се залива със 150 мл вряла вода, ври в нея 3 минути, оставя се да изстине, прецежда се и се пие на три пъти през деня по 50 мл, 30 минути преди ядене. Внимание! Билката копитник в големи дози е отровна! Да не се увеличава дозата!

3. Смесват се равни тегловни части надземна част от мащерка, кори от трепетлика и корени от пелин и се наситняват. Една супена лъжица от  сместа се залива вечерта с 450 мл студена преварена вода, сутринта на следващия ден се вари 30 минути на слаб огън при затворен капак, оставя се да изстине и се прецежда. Пие се по 150 мл три пъти дневно, 30 минути преди ядене.

4. Една чаена лъжичка ситно надробен подбел се залива с 250 мл вряла вода, вари се 10 минути, престоява 30 минути и се прецежда. Налива се в стъклено шише и се пие по една супена лъжица в чашка ракия или водка, 30 минути преди всяко ядене.

5. Взимат се равни количества жълт кантарион, пелин, мента и бял равнец и по половината от тяхното количество плодчета от синя хвойна и иглика, наситняват се и се разбъркват добре. Една супена лъжица от сместа се изсипва в 300 мл вряла вода, ври в нея 5 минути, прецежда се и се налива в стъклено шише. Изпива се по 60 мл на 5 пъти през деня, 30 минути преди всяко храненеи между трите хранения.

6. В буркан с капачка на винт се пускат два дафинови листа и една чаена лъжичка наситнени корени от миризлива теменуга. Заливат се с 300 мл ракия. Престоява две седмици на тъмно и  топло място и  се  прецежда. Пие се по 30 мл преди всяко ядене до свършване. 7. В малко стъклено шишенце се изсипва една супена лъжица червен пипер, смелен на ситно и се залива с една супен а лъжица ракия. Пие се по 4 капки от сместа, 30 минути преди всяко ядене в чаша вода.

8. Три супени лъжици наситнена мащерка се заливат с 1 л охладена преварена вода и киснат в нея една нощ. Сутринта се прецежда и се пие по една чаена лъжичка на всеки три часа.

9. Добавяне по малко течен витамин С в храната.

10. В 1 л вино се пускат по една чаена лъжичка ко- питник и изсушена зелена кора от орех, смелена на прах. Пие се по една ракиена чашка, 30 минути преди всяко ядене.

11. Една супена лъжица от наситнен копитник се вари 15 минути в 250 мл вода, оставя се да изстине и се прецежда. Една супена лъжица от отварата се налива в чаша с ракия или водка и се изпива, за да предизвиква гадене.

12. Десет грама изсушен плаун се залива с 200 мл вода и се вари на слаб огън

15 минути. Оставя се да изстине и се прецежда. Лечението с тази  билка започва 3-4 дни след спиране на употребата на алкохол. Изпива се 75 мл от приготвената отвара и след 15 минути се изпива само 5 мл алкохол. След 10 - 15 минути или малко повече започва повръщане. Преди  всеки пореден пристъп на повръщане се изпива още малко алкохол, за да се затвърди отвращението към употребата му.

Внимание! Да се има предвид, че билката плаун съдържа отровния алкалоид селагин и дозата не трябва да се превишава!

Тази рецепта не се препоръчва на хора над 60 години. Дозите да се измерват със спринцовка или с градуирана чаша (мензура).

Забележки:

1. От изброените рецепти следва да се използва само една в даден период от време (три дни, седмица, месец), докато болният попадне на най -подходящата за него.

2. Освен включените в рецептите, могат да се използват и другите посочени по-горе билки по аналогичен начин.

3. Освен чувство на отвращение към алкохола, билките могат да предизвикат и повръщане, от което болният не трябва да се страхува. Това е естествена реакция на организма към използваните средства за лечение, която ще съдейства за отказване от алкохола.

4. Желателно е да се използват емайлирани съдове за варене на билките и стъклени шишета и буркани за съхраняване на готовите течности. Използване на природни средства за бързо изт- резняване: 1. Изпиване на една супена лъжица шведска горчивка с малко вода.

2. Изпиване на една водна чаша кисела зелева чорба. 3. Изпиване на една водна чаша саламура от кисели краставички. 4. Изпиване на една супена лъжица оцет.

5. Изпиване на една чашка ракия или водка с четвърт чаена лъжичка сол.

6. Изпиване на една чаша студена вода с три капки ментово масло. При тегло над 90 кг се взимат пет капки масло.

7. Двеста и петдесет грама корени от хрян се смилат и се заливат със 750 мл вряла вода в термос, в който престояват 24 часа. Прецежда се и се държи в стъклено шише в хладилник. При нужда се изпива половин водна ч аша.

8. Изпива се половин литър боза.

9. Изпива се сокът от един лимон е една чаена лъжичка сода за хляб.

10. Изпива се чаша силно кафе с една чаша студена вода.

11. Изпива се чаша студена вода с 5 -6 капки амоняк. След  10  минути дозата се повтаря.

12. Бързо и силно разтриване на ушите. Приливът на кръв към главата на пияния го привежда в съзнание. Забележка: Зависимите от алкохол не трябва да работят като бояджии и в ателиета за химическо чистене.


Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ