Апнея (Спиране на дишането, нощни паузи в дишането)

Дишането е рефлекторен акт, който се извършва около 15 -16 пъти в минута при здравите хора. При вдишване в белите дробове навлиза въздух от околната среда и кислородът окислява кръвта. Съединява се с въглерода и се образува въглероден диоксид, който се отделя при издишването. Както кръвообращението, така и дишането се управляват от центрове в главния мозък. Тези процеси са подсъзнателни, непрекъснати и се извършват денонощно. Без храна човек може да живее около два месеца, без вода - десетина денонощия, а без въздух - само няколко минути. За едно денонощие белите ни дробове вдишват и издишват около 10 кубически метра въздух. Нашето здраве зависи както от чистотата на вдишвания въздух, така и от съотношението между кислорода и въглеродния диоксид в организма ни. Спирането на дишането през нощта се нарича сънна апнея.



Причини:

1. Увеличаване на токсичните вещества във въздуха, който вдишваме: цигарен дим, фабричен дим, азбест, стъклена вата, фреон.

2. Алергични реакции към някои вещества, водещи до оток или стесняване на дихателните пътища: аромати, полени (прашец от цветовете на дърветата и цветята), лекарствени средства, хранителни вещества, плесени в  някои храни.

3. Инфекции: Много бактерии и вируси могат да причинят оток на гърлото. Характерен белег за инфекция е зачервяването на гърлото, което невинаги се съпровожда с болки. 

Препоръки:

1. Болният от апнея трябва да направи всичко възможно, за да заживее в район с чист въздух.

2. Да води природосъобразен начин на живот. 

а.Диетично хранене.

б. Всекидневни разходки на чист въздух.

в. Туризъм в планините по леки маршрути поне два пъти месечно.

г. Водни процедури - обливане със слънчева вода (затоплена на слънце), фрикции с груба кърпа и с хладка вода, плуване (без преумора) в реки и чисти басейни.

д. Слънчеви бани без прекомерно излагане на слънчева светлина. е. Пиене на природна вода. Ако водата трябва да се пречиства, да се използва филтър с активен въглен. Освен чистата природна вода да се пият билкови чайове и сокове от плодове и зеленчуци (по възможност пресни).

ж. Да не се пуши и да не се прекарва дълго време в  компанията на  пушачи. з. Спиране употребата на алкохол или приема му няколко час а преди сън.

и. Да не се допуска наднормено тегло. Да се поддържа нормално тегло само с природни средства.

Затлъстяването може да доведе до нарушения в дишането, до сънна апнея и хъркане.

к. Избягване на прием на сънотворни лекарства. 

Рецепти от народната медицина:

1. Прочистване на стомаха и червата с  чай от жълт кантарион. Приготвя се от  1 чаена лъжичка ситно нарязана билка, която се залива с 250 мл вряла вода и кисне в нея 3 минути. Пие се три пъти дневно, 30  минути преди ядене. Може  да се подслажда с една чаена лъжичка мед. Пие се през ден.

2. Промиване на гърлото с една чаена лъжичка шведска горчивка или спиртен извлек от левурда, разредени с 50 мл преварена вода, като се прави гаргара с течността в продължение на 1 минута сутрин преди закуска.

3. Гладуване един ден седмично. През деня може да се пие собствена урина, билков чай или преварена вода.

4. Пиене на чай от плаун. Пие се една чаена чаша сутрин на глътки, 30 минути преди закуска. Приготвя се, както е указано в т. 1.

5. Изпиване на една кафейна чашка вода вечер преди лягане с 15 капки спиртен извлек от левурда или от кализия.

6. Една чаена лъжичка ситно надробени корени от билката овчарка се заливат вечерта с 250 мл студена вода. Сутринта се затопля, без да се вари, прецежда  се и се изпива на глътки.

7. Една препълнена супена лъжица от ситно надробени цветове и листа от подбел се пускат във вряла вода. За предотвратяване на задуха няколко пъти дневно се правят инхалации (вдишване на горещата пара над тенджерата) с кърпа на главата.

8. Изпиване на една чаша чай от бял имел със студено накисване (вж. т. 6 за приготвянето му).

Владимир Бошнаков Моят опит в народната и в природната медицина

За предотвратяване на задуха няколко пъти дневно се правят инхалации (вдишване на горещата пара над тенджерата) с кърпа на главата.

Справка за центрове за лечение на апнея в София: 1. Александровска болница

* Клиника „Пропедевтика на вътрешните болести“, Кабинет по сънна апнея, тел.: 02/9230325. 2. МБАЛ „Токуда“ - Кабинет по медицина на съня (към кабинета по неврология), тел.: 02/4034452 или 0884 99 32 48 3. Медицински център МАНА - ж.к. „Красно село“, бл.208, вх.З, ет. 1, ап.1, тел.: 02/9554936. Забележка:

Според мен апаратите със сгъстен въздух не лекуват заболяването, а разширяват горните дихателни пътища при криза, т.е. лекуват следствието, а не причината. Верният път е да се открие причината за заболяването и да се търси начин за отстраняването й.

Ако причината за задуха е алергия, много  полезна ще бъде книгата „Алергии“ на  Мария Требен.

Ако причината за задуха са вредни микроорганизми и ако те се идентифицират в специализирана лаборатория, същите могат да бъдат унищожени с генератор на резонансните им честоти.


Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ