Асцит (Воднянка)

Асцитът е задържане на течности в коремната кухина. Появява се при сърдечно-съдови, чернодробни, онкологични заболявания, други заболявания и състояния. Признаци: подут корем, чувство за тежест в областта на корема.

Рецепти от народната медицина:

1. Ядене на салати от левурда през месеците април и май и пиене по 10 -15 капки спиртен извлек от левурда с малко вода сутрин и вечер през останалите месеци от годината.

2. Няма по-добро отводняващо средство от хвоща. До една седмица се пият по 6 чаши чай от полски хвощ. Приготвя се от една чаена лъжичка хвощ на 250 мл вряла вода със запарка от 3 минути: Изпива се по една такава чаша 6 пъти през деня на гладно, 30 минути преди всяко ядене, между закуската и обяда, между обяда и вечерята и два часа след вечеря. След прекъсване от 3 дни лечението може да се повтори и да се потрети.

3. Пиене на една супена лъжица шведска горчивка в 50 мл бяло вино сутрин и вечер в продължение на 6 седмици.

4. Пиене на  чай и спиртен извлек от билката решетка. Чаят се приго твя от 15  г суха билка и 500 мл вода. Ври 20 минути, оставя се да изстине и се прецежда. Изпива се за два дни. Спиртният извлек се приготвя от билка и домашна ракия 40-50° в съотношение 1:10. Сипват се в стъклен буркан, който се затваря добре; държи се на тъмно и топло място 15 дни, прецежда се и се налива в стъклени шишенца от плодови сокове. Пият се по 15 -20 капки в малко вода 3 пъти дневно преди ядене.

5. Нарязват се на ситно 8 листа праз лук и се спукват в дървено хаванче. Прибавят се две супени лъжици настърган тоалетен сапун и белтъка от две пресни кокоши яйца. Разбърква се добре и се приготвя гладка смес. Изсипва се между два пласта сгъната марля с размерите на подутия корем и се слага върху него. Отгоре се поставя парче найлон и най-отгоре вълнен плат. Държи се през цялата нощ. Сутринта марлята се изхвърля, а вечерта компресът се повтаря. Прави се до спадане на корема.

6. Две средно големи глави червен лук се обелват и се нарязват на тънки резенчета. Нареждат се вечерта на дъното на емайлирана тенджера и се посипват със захар. Похлупват се и се оставят в тенджерата до сутринта. Отделилият се сок се прецежда и се приема по две супени лъжици сутрин на гладно до свършване.

7. Прави се билкова смес от равни части цвят от глог, мащерка, мента, бял имел, жълтуга и корени от зайча сянка. Две супени лъжици от сместа се заливат с 600 мл вода в емайлирана тенджера и се варят 30 минути при затворен капак. Прецежда се и се пие на три равни части по 200 мл, 30 минути преди всяко ядене.


 

Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ