Атеросклероза (Артериосклероза)
Атеросклерозата е хронично прогресиращо заболяване на големите и средни артерии, при което по вътрешните им стени се отлагат мастни вещества във вид на плаки. В резултат на това се стеснява луменът на съдовете и стените им стават по-твърди.
Рискови фактори:
1. Повишено количество на липиди (холестерол и триглицериди) в кръвта, което най-често се дължи на прекомерна консумация на храни, съдържащи наситени мазнини и въглехидрати.
2. Фактори, свързани с начина на живот - тютюнопушене , злоупотреба е алкохол, обездвижване, стрес и др.
3. Възраст, наследственост, пол и т.н.
Признаци:
1. Атеросклерозата дълго време може да протича безсимптомно или да има оплаквания след по-големи физически натоварвания. Симптомите зависят от органа, чий- то кръвоносни съдове са най-силно засегнати.
2. Сърце - болки зад гръдната кост, задух, отпадналост, сърцебиене и др.
3. Главен мозък — отслабване на паметта, главоболие, световъртеж, нарушение на равновесието, съня и др.
4. Долни крайници - мускулна слабост; болки, по - често при движение; куцане при продължително ходене.
5. Бъбреци - признаци на хипертония или на бъбречна недостатъчност.
6. При генерализирано засягане на кръвоносните съдове симптомите са комбинирани.
7. При силно стесняване и запушване на кръвоносен съд от атеросклеротични плаки настъпват сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт, гангрена на долен крайник и други тежки усложнения.
Общи препоръки:
1. Хранене:
А. Екологично чисти ябълки, сини домати - печени или задушени, пъпеши, тиквички, пресни краставици, домати, хрян, чесън, лук, шипки, елда, магданоз, прясна риба и други.
Б. Прясно изцедени сокове от моркови, червено цвекло и ряпа.
В. Отвара от глухарче, коприва, живовляк и др.
Г. Да не се консумират тлъсти меса, салами, кренвирши, пушени меса и пушена риба.
Д. За готвене да се използват студено пресовано олио (шафран) и зехтин. Е. Да не се яде пържена храна.
2. Двигателна активност:
1. Разходки на чист въздух.
Б. Физически упражнения в проветрена стая.
2. Леко до умерено спортуване. Сутрин да се изяжда по една супена лъжица мед, разтворена в една супена лъжица ябълков оцет. Три пъти дневно, 30 минути преди хранене да се изпиват по 200 мл запарка от коприва с 1 супена лъжица шведска горчивка. Запарката се приготвя по следния начин: 1 препълнена чаена лъжичка изсушена коприва се залива с 200 мл вряла вода, кисне в нея 10 минути, прецежда се и се изпива много топла. Един килограм пресни или 200 г изсушени корени от магданоз се нарязват на ситно и се варят в 2 литра вода на тих огън в затворена тенджера, докато изври половината вода. Оставя се да се охлади, прецежда се и към отварата се добавя сокът от 1 кг лимони и 500 г мед. Разбърква се добре и се изсипва в стъклен затворен съд, който се съхранява в хладилник. Пие се 3 пъти дневно по 50 мл, 30 минути преди всяко ядене.
Коментари