Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е системно заболяване на съединителната тъкан, проявяващо се главно в хронично възпаление на ставите. Засяга по-често малките стави.

Признаци: сутрешна скованост, отоци на ставите, зачервяване, повишаване на температурата, болки, затруднени движения. Възможни са усложнения, засягащи бъбреците, белите дробове, сърцето и други органи.

Общи препоръки при ревматоиден артрит :

1. Да се яде богата на витамини храна. Млечно- растителна диета.

2. Консумиране на риба: скумрия, сардина, сьомга, херинга, пъстърва и риба тон.

3. Приемане на рибено масло до 6 г дневно по време на хранене в продължение на 2 месеца.

4. Приемане на ленено масло - до 1 супена лъжица дневно в салати или в храни, които не се обработват термично.

5. Да се избягват месо, солени и люти храни, алкохол, въглехидрати и кафе.

6. Да не се употребяват маргарин и фъстъчено масло.

7. Ставите да се пазят от простуда.

8. Да се избягва тежък физически труд.

9. Да се прилагат природни средства за лечение. Да се избягват по възможност фармацевтични препарати, които могат да имат странични действия върху ставите.

Рецепти при ревматоиден артрит от народната медицина:

1. Приготвя се билкова смес от коприва, градински чай и пача трева в равни части. Три супени лъжици от сместа се заливат в термос с 600 мл вряла вода. Сутринта чаят се прецежда и се изпива на три пъти по 200 мл, 30 минути преди всяко ядене.

2. Две супени лъжици надробени корени от брош се пускат в емайлирана тенджера и се заливат с 500 мл вода. Варят се на слаб огън 30 минути при затворен капак. Прецежда се и се пие по малко през целия ден.

3. Прави се смес от хвощ и коприва в равни части. Една препълнена чаена лъжичка от сместа се залива с 250 мл вряла вода, кисне в нея 3 минути и се прецежда. Изпива се 30 минути преди закуска. Можете да запарите три дози сутринта в термос и да ги изпивате преди всяко ядене.

4. Петдесет грама надробени корени от черен омай се смилат на прах и заедно със 100 мл спиртен извлек от билката кализия се пускат в 200 г стопена безсолна свинска мас, разбъркват се добре и след малко охлаждане се изсипват в стъклено бурканче с добра капачка. Съхранява се в хладилник. Всяка вечер преди лягане се прави компрес с този мехлем. На ленена или памучна кърпа с подходящ размер се изсипва с лъжица от мехлема, разтрива се на тънък слой и се поставя на засегнатата става. Върху кърпата се поставя найлон и се завързва добре, без да се притиска ставата. Компресът се сваля сутринта. Лечението се повтаря до излекуване.

5. По същия начин може да се направи мехлем от брашно от див кестен, спиртен извлек от левурда и мас в същите количества. Използване като в т.4.

6. Разтриване на болните места сутрин и вечер със спиртни извлеци от левурда, змийско мляко, кализия или с шведска горчивка. Откриване на патогените в специализирана лаборатория и унищожаването им с честотен генератор на резо- нанените им честоти. Индийската подправка куркума намалява болките и възпаленията от заболяването, като освен това предпазва и от образуване на тумори в организма.

Добавяне на настърган пресен джинджифил в салатите.




Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ