Рак на ларинкса

Рецепти от народната медицина:

Лечебни средства, приемани през устата:

1. Сутрин, на обяд и вечер, 30 минути преди ядене да се приема 150-200 мл топла отвара от корен на лечебна ружа и стрък, листа и цвят от лопен по 100 г и 20 г листа от вълча ябълка.

Отварата се приготвя от 2 супени лъжици от билковата смес, които се варят 30 минути в 1 л вода. Прецежда се и се пие топла, като чай.

2. Сутрин и вечер, 40 минути преди ядене, се приемат 60 капки тинктура от пчелен клей с 25 мл вода на бавни глътки.

3. Един път дневно в гърлото да се вдухва 2 г нишадър на прах.

4. При загуба на гласа да се пият отвари от:

а. Две чаени лъжички семе от сминдух, счукано на прах, запарено 3 минути с 200 мл вряла вода и прецедено.

б. Петдесет грама семе от копър и по 100 г листа от коприва и живовляк. Две супени лъжици от сместа се варят 10 минути в 1 л вода. Отварата се прецежда и се изпива за два дни сутрин и вечер по 250 мл преди ядене.

5. За отхрачване да се приема три пъти дневно, 20 минути преди ядене, по една лъжичка от смес от една лъжица счукано на прах семе от бял синап и три супени лъжици мед.

Лечебни средства за външна употреба:

1. Сутрин, на обяд и вечер 5 минути преди хранене и 2 часа след хранене да се прави гаргара с медена вода. Приготвя се от една чаена лъжичка чист пчелен мед и 30 мл вода. Ври 10 минути и се прецежда.

2. Правене на хладка гаргара по същия начин с отвара от корен на лечебна ружа. Приготвя се от 1 супена лъжица от надробения корен и 300 мл вода. Ври 10 минути и се прецежда. Добре е след всяка гаргара да се изпиват и по 2-3 супени лъжици от същата отвара.

3. Препоръчва се през нощта да се прави топъл компрес на ларинкса с извара или пресечено прясно мляко. То се приготвя от половин литър домашно прясно мляко, в което се сипват сок от два лимона или 4 супени лъжици натурален оцет. Поставя се на огъня да кипне и се прецежда през тензух. Изварата или пресеченото мляко се налагат в кърпа на гърлото топли, но не горещи и се държат от 2 до 4 часа, след което кожата се намазва със зехтин или с благ мехлем.

4. Китка свежи листа и стрък от пелин се счукват и се поставят на марля, тензух или плат, посипват се с 1 супена лъжица нишадър на прах от аптеката и се залепват за гърлото. Компресът се прави всяка вечер в продължение на 40 дни и се преспива с него.

Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ