Сомнамбулизъм (Лунатизъм)

Сомнамбулизмът е разстройство на съня, при което болният ходи с отворени очи по време на сън и може да извършва различни действия.

Общи препоръки:

1. Да се укрепва нервната система.

2. Да се спи в добре проветрено помещение.

3. Да се спи на възглавница, напълнена е лечебни билки: корени от дилянка, риган, мащерка, шишарки от хмел, плаун, плодове от див кестен.

4. Пред леглото да се постави влажно килимче. При стъпване върху него болният ще се събужда.

Рецепти от народната медицина:

1. Пиене на чай от жълт кантарион три пъти дневно по една чаша, 30 минути преди ядене. Приготвя се от една чаена лъжичка от изсушената билка, която се залива е една чаена чаша вряла вода, кисне в нея само 3 минути и след малко охлаждане се пие поносимо горещ.

2. Пиене веднъж дневно по 10-15 капки спиртен извлек от жълт кантарион в супена лъжица вода. Приготвяне на спиртния извлек: в стъклен съд с широко гърло и с добро

затваряне (е капачка на винт) се пускат цветове от билката, докато съдът се напълни без претъпкване, залива се с домашна ракия 40°, затваря се и се оставя на топло и тъмно място за две седмици, като всяка вечер се разклаща добре. След това се прецежда и се налива в тъмно стъклено шише или се държи на тъмно и прохладно място.

3. Разтриване на тила и слепоочията със същия извлек 1-2 пъти дневно.

4. Петдесет грама дива тиква се настъргва на ренде, изсипва се в стъклен съд и се приготвя спиртен извлек по начина, описан в т. 2. Пие се по една чаена лъжичка вечер преди лягане е чаша прясно мляко.

5. По същия начин се приготвя и приема спиртен извлек от надробени корени от пелин.

Забележка: Започва се с първата рецепта и при незадоволителен резултат се изпробват и следващите рецепти.

Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ