Смъкване и свличане на матката (Десцензус и пролапс)

Смъкването на матката е неправилно положение извън обичайните й граници поради отслабване на тазовата мускулатура и на маточните връзки. Излизането на матката пред входа на влагалището се нарича свличане. При процеса на смъкване се увличат пикочният мехур и правото черво.

Причини: трудно раждане, чести раждания, вродена слабост на маточните връзки, бързо отслабване на тегло, вдигане на тежки предмети, продължителни тежки физически натоварвания и др.

Рецепти от народната медицина:

1. Четири супени лъжици ситно нарязани стръкове от овчарска торбичка се заливат с 1 л вряла вода, варят се 3 минути, свалят се от котлона и киснат 2 часа. Отварата се прецежда и се пие по 150 мл, 3 пъти на ден след ядене.

2. Изпиване на 4 чаши чай от цариче на глътки, 30 минути преди всяко ядене и още веднъж по-късно вечерта. Чаят се прави от една препълнена чаена лъжичка с надробена билка, която се залива с една водна чаша вряла вода, кисне 3 минути и се пие след леко охлаждане.

3. Правят се външни разтривки над матката отдолу нагоре със спиртен извлек от овчарска торбичка. Извлекът се приготвя от нарязани стъбла от овчарска торбичка, изсипани в стъклен буркан с капачка на винт до запълване на 3/4 от обема му. Билката се залива с водка или домашна ракия 40° до капачката, бурканът се затваря добре и се оставя за 15 дни на топло и тъмно място, като всяка вечер се разклаща силно. След това извлекът се прецежда, прелива се в стъклено шише с добра капачка и се съхранява на тъмно. Разтривките се правят с ръка по 2-3 пъти всеки ден.

4. Бани с овчарска торбичка три пъти седмично, като в затоплената до 38°С вода във ваната се добавя билкова вода от овчарска торбичка. Тя се приготвя от 100 г изсушена билка, която се залива в 5-литрова кофа със студена вода вечерта преди банята, на другия ден се прецежда и се добавя към топлата вода във ваната. Една билкова вода може да се използва три пъти след повторно загряване на водата до 38°С. Банята продължава 20 минути. След излизане от ваната тялото не се изтрива, а се облича топъл халат или се увива с топла хавлия и се ляга, докато се подсуши добре.

5. Половин час преди всяко ядене да се изпива по една супена лъжица сироп от широколист живовляк, който се приготвя по следния начин: пет супени лъжици ситно нарязани листа от билката се варят 30 минути на слаб огън. След охлаждане до 40°С се прецежда и се добавят 500 г мед и една супена лъжица ситно счукано в дървено хаванче и пресято семе от целина.

6. Десет минути след сиропа се изпива 75 мл чай от билкова смес от камшик, лавандула, лейка, невен, пача трева и слез в равни части. Чаят се приготвя от две супени лъжици билкова смес, която се залива с 500 мл вряла вода, вари се 10 минути на слаб огън, охлажда се и се прецежда.

7. Преди лягане на корема се прави компрес от загрят на пара хвощ, който се държи през цялата нощ. 



Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ