Силно потене на цялото тяло

Потенето е нормална реакция на организма при повишаване на външната температура и при големи физически натоварвания. То осигурява постоянна телесна температура и оптимален водно-солеви баланс.

Силното изпотяване на дланите и ходилата е често срещано в младежката възраст. Прекомерното изпотяване при нормални условия най-често е признак за заболяване на щитовидната жлеза, диабет, възпаление на потните жлези, сърдечен пристъп, паническо разстройство и др.

Рецепти от народната медицина:

1. Чай от цариче. Една чаена лъжичка от наситнената билка се залива с 250 мл вряла вода, кисне в нея 3 минути и се прецежда. Пие се три пъти дневно по една такава доза, 30 минути преди всяко ядене. Може да се използва и външно за промиване на дланите и ходилата.

2. Чай от слез. Приготвя се и се приема по същия начин.

3. Чай от лайка. Приготвя се и се приема по същия начин. Може да се използва и за гаргари, измиване и компреси.

4. Чай от салвия (градински чай). Приготвя се по същия начин. Може да се използва също за гаргари, промивки и компреси.

5. Розова вода. Използва се за измиване при локални изпотявания.

6. Чай от лечебен исоп. Две чаени лъжички от наситнени стъбла се заливат с 250 мл вряла вода, киснат в нея 3 минути и се прецеждат. Приема се на три равни части, 30 минути преди всяко ядене.

7. Сто грама изсушени и наситнени листа от смрадлика се варят 15 минути в 1 л вода. Отварата се използва външно за измиване на тялото, за компреси и лапи.

8. Чай от лавандула. Приготвя се от една чаена лъжичка от билката, която се залива с 250 мл вряла вода, запарва се само 3 минути и се прецежда. Пие се горещ, 30 минути преди закуска и вечеря по една доза.

9. Приготвя се билкова смес от три части дилянка и мента и една част хвощ. Една супена лъжица от сместа се залива с 250 мл вряла вода, запарва се 3 минути и се прецежда. Изпива се горещ на глътки вечерта преди лягане.

10. Препоръчва се къпане с топъл душ всеки ден, докато трае лечението (2-3 месеца).

11. Приготвя се билковата смес от 200 г жълт кантарион, по 100 г дилянка и мента и 50 г копър. Две супени лъжици от сместа се заливат с 600 мл вряла вода. Пие се по 100 мл преди и след всяко ядене.





Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ