Розацея

Розацеята е хронично кожно заболяване, което най- често засяга лицето и се характеризира със зачервена кожа и червеникави пъпки по бузите, челото, носа и брадичката. Понякога наричат розацеята „акне на възрастните“, тъй като двете заболявания донякъде си приличат.

Розацеята започва с временно зачервяване на лицето. Постепенно зачервяването става постоянно и се засилва. По-късно се появяват червени подутини или пъпки, оток, разширени малки кръвоносни съдове. В някои случаи се наблюдава и разширение на мастните жлези на носа, който увеличава размера си и променя вида си - със задебелена кожа и разширени пори.

Общи препоръки:

1. Подходящ хранителен режим:

А. преобладаване на сурови плодове и зеленчуци, варива, семена и ядки;

Б. изключване или силно намаляване на консумацията на: захарни изделия, тестени храни, месо, млечни продукти, пикантни храни, горещи храни и напитки, алкохол.

2. Избягване на температурни крайности, горещи вани, сауна, парна баня, прекомерно излагане на слънчева светлина.

3. Избягване на стрес и много силни отрицателни емоции, както и на прекалени физически тренировки.

4. Минимална употреба или спиране на кортизонови препарати и други медикаменти.

5. Внимателно използване на натурална козметика, съобразена с типа на кожата и стадия на заболяването.

Рецепти от народната медицина:

1. Миене на лицето е отвара от лайка, към която може да се прибави малко сода бикарбонат (1 чаена лъжичка сода на 1 л отвара).

2. Мазане на лицето с прясно изцеден лимонов сок. Появява се усещане за парене и щипане, което преминава много бързо. 3. Лапи на зачервените места на лицето от пресен, нарязан на ситно магданоз, който се поставя в марля за 20- 30 минути.

4. Домашна маска с извара - прясна, затоплена домашна извара се поставя в парче плат върху засегнатите места на лицето и се оставя, докато изстине. Процедурата се прави 5 дни, следват 5 дни почивка и т.н. до пълно излекуване.

5. Домашна маска със смес от 1 жълтък, 1 супена лъжица мед, 1 супена лъжица брашно и 'А чаена лъжичка зехтин. Сместа се разбърква на тих огън (да не заври), докато стане на гъста кашичка. След охлаждане зачервените места се намазват и маската се оставя за 15 минути, след което лицето се измива с хладка вода. Процедурите се правят до пълно излекуване. Лечение с честотен генератор на патогени (вкл. паразита демодекс), ако бъдат открити в организма и след установяване на резонансните им честоти.

Лечение на придружаващи заболявания на храносмилателната, ендокринната, сърдечно-съдовата система, алергии и др.


Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ