Синузит

Синузитът (синуит) е възпаление на лигавицата на околоносните кухини, което най-често се развива едновременно или малко след възпаление на носната кухина.

Източникът на възпаление може да проникне към синусите и от устната кухина при стоматологични проблеми или манипулации.

Синузит може да се появи и при инфекциозни заболявания (скарлатина, морбили). Според начина на протичане синузитът бива остър и хроничен, а според характера на възпалителния процес - катарален или гноен. След гноен синузит са възможни тежки възпалителни усложнения на челюстта (остеомиелит), на мозъчните обвивки (менингит), на мозъчните обвивки и мозъка (менингоенцефалит), абсцес в мозъка и др. 

Признаци:

1. При остър синузит - слузест, по-късно гноевиден секрет, главоболие, болки в засегнатия синус, влошено общо състояние, нарушено обоняние.

2. При хроничен синузит - болки в засегнатия синус, гноевиден секрет, намалено обоняние, запушен нос, изтичане на гноен секрет към гърлото.

Рецепти от народната медицина:

1. Да се промиват ноздрите със собствена урина, със слаб разтвор на морска сол, с разреден спиртен извлек от кализия, левурда или с шведска горчивка, разредена с топла вода, всеки ден по няколко пъти до оздравяване.

2. Да се разтриват външно синусите с мехлем от невен. Да се вкара с малкия пръст по малко от същия мехлем в ноздрите. Мехлемът се приготвя от цвят на невен, запържен в свинска мас, в равно количество (напр. по 3 супени лъжици билка и мас). Билката се изсипва в загрятата мас, бърка се непрекъснато с дървена лопатка или лъжица 10 минути, сваля се от котлона и се оставя в затворен съд 24 часа. След това сместа отново се загрява, мехлемът се прецежда през плътна кърпа и се налива в кутийки от козметични кремове или други малки бурканчета с добри капачки. Съхранява се в хладилник.

3. Да се правят инхалации с лайка.

4. Да се капят по 5-6 капки сребърна вода във всяка ноздра 3 пъти дневно.

5. Да се изяжда по една скилидка чесън всеки ден след ядене. След това да се изпива чаша вода, за да не се дразни стомахът.

6. Смесете по 100 мл вода и прясно мляко - загрейте ги, без да кипва, добавете една чаена лъжичка мед и прах от куркума на върха на ножа и ги разбъркайте добре. Изпийте питието топло, 30 минути преди обяд. Пийте го няколко дни, докато синузитът премине. Може да се капват по 5-6 капки от тази течност в двете ноздри 3 пъти дневно. Използвайте по-често куркума като подправка.

7. Да се слага по 1 топче краве масло колкото грахово зърно в ноздрите през 1 час.



Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ