Слаби бели дробове

При хора със „слаби бели дробове", страдащи от чести простуди, бронхит, кашлица, пневмония и други заболявания, се препоръчват следните средства за укрепването им:

1. Компреси на гърдите с една от билките: хвощ, бял равнец, овчарка, подбел или с шведска горчивка по три пъти в денонощието, по два часа преди и след обяд и вечер преди лягане за цялата нощ. Преди компреса с шведска горчивка кожата се намазва с мехлем от невен и свинска мас, за да не се зачервява от спирта. Може да се напудря след компреса със същата цел. При ходене на работа може да се прави компрес само за през нощта.

2. Приготвяне на надробена на ситно и добре разбъркана билкова смес от невен, коприва и бял равнец в съотношение 3:1:1 и пиене на чай три пъти дневно, 30 минути преди всяко ядене. Чаят се приготвя, като една препълнена чаена лъжичка от сместа се залива в емайлиран съд с 250 мл вряла вода, кисне в нея само 3 минути и се прецежда. Охлажда се и се изпива на глътки. Три такива дози могат да се правят едновременно за целия ден в термос. Пие се в продължение на един месец.

3. Чай от корени на бял оман. Една супена лъжица надробени на ситно корени от билката се заливат с 250 мл вряла вода, киснат в нея 15 минути и се прецеждат. Пие се в продължение на един месец по една такава доза сутрин и вечер, 30 минути преди ядене.

4. Чай от бял имел. Вечерта в емайлиран съд се накисва една препълнена чаена лъжичка от билката в 250 мл студена вода. Сутринта се прецежда и се изпива 30 минути преди закуска. Прецедената билка се залива отново с 250 мл студена вода. Трийсет минути преди вечеря се прецежда и се изпива. Вечерта се накисва нова доза билка за следващия ден. Пие се в продължение на един месец.

5. Прави се усилваща смес от 500 г свинска мас, една бутилка коняк, 500 г многоцветен мед и 500 мл сок от алое на възраст над 5 години, което не е поливано от една седмица. Сместа се разбърква добре и се съхранява в затворен стъклен съд в хладилник. Изяжда се по една супена лъжица три пъти дневно след ядене.

6. Изпива се всяка вечер преди лягане по една чаена лъжичка спиртен извлек от билката кализия в кафейна чашка с вода.

7. При наличие на вана да се прави баня един път седмично с температура на водата 38°С и с добавка на воден извлек от суха билка хвощ, овчарка или подбел. Вечерта 100 г от билката се заливат с 5 л студена вода и престояват в нея до сутринта. Преди банята на следващия ден се прецежда и се добавя във ваната с топла вода. Банята продължава 20 минути. След нея тялото не се подсушава, а се увива в хавлиена кърпа или в топъл халат. Ляга се в леглото и се завива с одеяло, докато тялото изсъхне. 8. Изгаря се липово дърво. Въглените се стриват на прах. Една чаена лъжичка от праха се пуска в 150 мл топло прясно мляко, разбърква се добре и се изпива. Пие се три пъти дневно преди всяко ядене в продължение на един месец. Може да се повтори след прекъсване от 10 дни.

Забележка:

1. Една и съща билка или билкова смес да не се взима повече от 1 месец без прекъсване.

2. Билките за компреси и за вана могат да се използват до три пъти след предварително загряване или накисване.

3. През време на лечението да не се употребяват алкохолни напитки и да не се пуши.

4. Да се спазва диета с лека храна - плодове, зеленчуци, кисело мляко, леки меса (пилешко, пуешко, заешко, агнешко, дивечово без тлъстини), риба, ядки, елда и др.

5. Белодробни заболявания като бронхиална астма, плеврит, задух, емфизем, туберкулоза, рак и др. се лекуват с други рецепти.




 

Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ