Силно разширени вени и варикозни рани (язви)

След продължително боледуване от разширени вени без провеждане на лечение те се подуват повече и образуват възли от вени с разширения и надебелявания. Кръвото- кът се забавя, получават се възпаления (флебити), образуват се съсиреци (тромбофлебити) и язви. В най-тежките случаи тъканите се разрушават. Колкото по-късно се вземат мерки за лечение на заболяването, толкова по-дълго и по- трудно болният се справя с него.

Рецепти от народната медицина:

1. За повишаване на тонуса засегнатите участъци се разтриват много леко отдолу нагоре със смес от една супена лъжица спиртен извлек от лайка и една чаена лъжичка спиртен извлек от кализия два пъти дневно - сутрин и вечер.

2. При силни болки на засегнатите участъци се правят компреси по 20 минути от следната смес: 2 чаени лъжички спиртен извлек от невен, 1 чаена лъжичка спиртен извлек от кализия и 250 мл студена вода. В сместа се топи сгъната на 4 марля, поставя се на съответния участък, покрива се с найлон и се завързва с топла кърпа.

3. Лек тонизиращ масаж на засегнатите участъци със смес от 3 капки ментово масло и 12 капки масло от кализия. Дланите се намазват с тази смес и вените се поглаждат отдолу нагоре без натиск 1-2 пъти седмично.

4. Бани на засегнатите крака във вана или в дълбок леген. Две супени лъжици надробени на ситно кори от върба се заливат с 500 мл вряла вода и се варят 15 минути. След това се добавя нарязан на ситно голям лист от кализия и сместа се вари още 5 минути. Отварата се оставя да престои 40 минути свалена от печката, прецежда се и се изсипва във ваната или в дълбокия леген. Продължителността на банята е 20 минути, а температурата на водата - около 38°С.

5. Вътрешно се приема по една чаена лъжичка спиртен извлек от кализия в една кафена чашка вода 3 пъти дневно, 1 час преди всяко ядене в продължение на 7 дни. След почивка от 7 дни процедурата се повтаря и т.н.

6. Петдесет грама цвят или брашно от плодовете на див (конски) кестен се заливат е 500 мл ракия 40-50° и се оставят да престоят в добре затворен стъклен буркан 15 дни на топло и тъмно място. След това спиртният извлек се прецежда, налива се в стъклено шише, затваря се добре и се държи на тъмно. Приема се вътрешно по 30-40 капки в кафейна чашка вода три пъти дневно, 30 минути преди всяко ядене в продължение на един месец. След прекъсване от 10 дни лечението може да се повтори. Силно разширените вени се мокрят с памучен тампон със същия извлек. Откритите рани също се мокрят със силно разреден спиртен извлек от див кестен (от 1 до 5% в зависимост от индивидуалната поносимост на болния). Разреждането се извършва е дестилирана или преварена вода.

7. Един процентов извлек от червени или бели маслодайни рози се използва за мокрене на варикозните рани.

8. Мокрене и леко поглаждане на засегнатите места отдолу нагоре с рядка каша от зелена хума.

9. При дълбоки варикозни рани същите се запълват е мехлем от 100 г пресни листа от живовляк и 50 г пчелен мед. Листата се измиват добре и се подсушават. Смилат се на каша и се смесват с меда. Варят се на водна баня 30 минути. Раната се промива с физиологичен разтвор, запълва се с мехлема, покрива се със стерилна мелолинова превръзка и се превързва. Превръзката се държи едно денонощие. След това се сваля, раната се промива е физиологичен разтвор и се прави нова превръзка.

В зависимост от дълбочината на раната, възстановяването на тъканите може да трае от няколко дни до два-три месеца.



Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ