Разширени вени

Вените изпълняват важна роля в кръвоносната система. След като се изтласка от сърцето, кръвта се разпространява в цялото тяло по артериите и стига до най-фините им разклонения - капилярите. След това кръвта се връща обратно в сърцето по вените.

Всяка вена в краката има специални клапи, които се отварят, за да пропуснат кръвта към сърцето, след което се затварят,  за да не се върне обратно кръвта по силата на гравитацията.

Ако по някакви причини тези клапи са повредени, кръвта се застоява във вените, те се подуват и деформират.

Причини за разширени вени :

обездвижване, продължително стоене прав (характерно за някои професии), напълняване, плоски стъпала, тежък физически труд, бременност, запек, наследствено предразположение и т.н.

Общи препоръки при разширени вени:

1. Повече движение на чист въздух.

2. Избягване на физически претоварвания.

3. Избягване заемането на една и съща поза продължително време.

4. Повдигане на краката до 15 см през време на нощния сън с възглавници или вечер преди лягане.

Лечение на разширени вени:

Официалната медицина препоръчва използването на компресионални (еластични) чорапи и бинтове, които не лекуват заболяването. В някои случаи разширените вени се отстраняват оперативно, което понякога може да усложни проблема, като доведе до разширяване на съседни венозни съдове.

Светлотерапията с лампите „Биотрон“ намира приложение при лечение на разширените вени. Използва се поляризирана светлина от слънчевия спектър с изключени (филтрирани) ултравиолетови лъчи.

При използване на лампата „Биотрон - Про“ се препоръчва провеждането на лечебни процедури за 10-15 дни. Всеки ден се правят по 1-2 процедури по 5-10 минути на всяка засегната зона, при разстояние 10 см между лампата и зоната на облъчване. 

Рецепти от народната медицина:

1. Компрес с каша от черен оман (зарасличе). Добре изсушени и смелени на брашно корени от билката се заливат бавно с вряла вода и се бъркат, докато се получи гъста каша, към която се добавя и малко олио. Кашата се намазва на памучна или ленена кърпа и се залепва върху разширените вени. Покрива се с найлон и се завързва с бинт или се обуват ластични чорапи. Държи се два часа. Прави се, докато разширените вени се скрият. Броят на корените се определя на око, според площта на мястото с разширени вени, която ще покривате.

2. Налагане на разширените вени с пресни листа от: черен оман, див (конски) кестен, живовляк или кализия. Ако листата са меки, може да се налагат с гладката им страна върху вените, а ако са груби, може да ги смелите и да ги наложите, намазани на плат.

3. Мазане на разширените вени с мехлем от билката камшик. Мехлемът се приготвя от разтопена свинска мас, в която се пускат нарязани на дребно листа, цветове и стебла от билката, които да плуват свободно в маста. Отместват се от огъня и престояват в затворената тенджера 24 часа, след което отново се загряват. Мехлемът се прецежда през марля или през кърпа и се налива в малки кутийки или бурканчета. Държи се в хладилник.

4. Леко разтриване (без натиск) на засегнатите участъци отдолу нагоре със смес от спиртни извлеци от невен и от кализия в съотношение 2:1. Извлеците се правят от ситно нарязани билки, които се пускат в стъклен буркан до запълване на 3Л от обема му (без натискане), заливат се догоре с домашна ракия 40°, затварят се плътно и се държат 15 дни на тъмно и топло място. След това се прецеждат и се наливат в стъклени шишенца от плодови сокове и се държат на тъмно място. Разтривките се правят всеки ден, сутрин и вечер, до подобряване състоянието на вените.

5. Яденето на череши, боровинки и къпини укрепва вените, тъй като съдържат много биофлавоноиди.

6. Витамин С също укрепва вените.

7. Предотвратяване на флебит (възпаление на вените) може да се постигне с воден извлек от див чимшир.

8. Всяка гимнастика укрепва вените, но най-полезно е ходенето във вода (в река или басейн).

9. Редуването на топли и студени бани на краката лекува разширените вени и предпазва от образуване на венозни рани. Топете краката много пъти последователно в кофи: с топла вода - 2 минути, в студена вода - 30 секунди.





Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ