Световъртеж (Вертиго) : Виене на свят


Виенето на свят представлява субективно чувство за движение на пространството или на болния, въпреки липсата на реално движение наоколо и неподвижното положение на тялото. То може да бъде придружено от гадене и повръщане, от невъзможност за стоеж в изправено положение и затруднено до невъзможно движение.

Основна причина за световъртеж е нарушена функция на вестибуларния апарат. 

Рецепти от народната медицина:

1. Леко смачкани листа от здравец се пъхат в ушите, но не много дълбоко, за да могат лесно да се извадят след 2 часа.

2. Ядене на сварени на пара дюли.

3. Навлажняване на тилните прешлени с шведска горчивка.

4. Прави се билкова смес от 100 г риган и 75 г липов цвят. Вечерта три супени лъжици от сместа се сипват в термос и се заливат с 600 мл вряла вода. Сутринта се прецежда и се пие през деня, 30 минути преди всяко ядене по 200 мл.

5. Вечерта 3 супени лъжици бял имел се заливат със 750 мл студена вода. Сутринта се прецежда и се изпива на три пъти, 30 минути преди всяко ядене по 250 мл.

6. Пият се по 15 капки спиртен извлек от левурда три пъти през деня, 30 минути преди всяко ядене.

7. Всяка вечер преди лягане се пие по една чаша чай от великденче. Чаят се приготвя, като една препълнена чаена лъжичка от билката се залива с 250 мл вряла вода. Кисне в нея 3 минути и се прецежда.

8. Сутрин се изпива бавно, на глътки, 30 минути преди закуска, само една чаша чай от бял равнец. Приготвя се по същия начин, както чая от великденче.

9. Приготвя се добре разбъркана билкова смес от 100 г листа от маточина, 50 г цвят от глог и 10 г корени от дилянка. Две супени лъжици от сместа се заливат с 450 мл вряла вода и киснат в нея 2 часа. Пие се три пъти дневно по 150 мл, 30 минути преди всяко ядене.


Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ