Остеохондроза

Хипократ е казал: „Гръбначният стълб е закачалка за всички болести”. Остеохондрозата е заболяване на гръбначния стълб, при което има увреждане на междупрешленните дискове, малките стави на гръбнака, прешлените и техните израстъци. Остеохондрозата се дължи на износване на хрущялите и деформация на ставните връзки. Различават се шийна, гръдна и кръстна локализация на остеохондроза. Най- тежките последици са дископатия и гръбначни изкривявания. Към най-честите причини се отнасят: токсични, инфекциозни и метаболитни фактори, хронични травми, прекомерно физическо натоварване. Симптомите най-често са болки и ограничени движения в областта на шията и кръста.



Общи препоръки при Остеохондроза:

1. Водене на природосъобразен начин на живот.

2. Спазване на млечно-растителна диета.

3. Прием на 2 л течности дневно - вода, чайове, пресни плодови и зеленчукови сокове.

4. Отказ от употреба на спиртни напитки, тютюн, кафе и силен чай.

5. Намаляване на наднорменото тегло до нормално.

6. Движение всеки ден на чист въздух, според възможностите.

Рецепти от народната медицина при Остеохондроза:

1. Прочистване на организма.

А. Взимат се 5 г дафинови листа, заливат се с 300 мл вода, варят се 10 минути, наливат се в термос и киснат в него 2 часа. Прецежда се и се съхранява в затворен стъклен съд в хладилник. Приема се по една супена лъжица през 15-20 минути през целия ден. Лечението продължава 3 дни, след което се почива 7 дни и при нужда се повтаря.

Б. Четири лимона без семките и 4 големи глави почистен чесън се смилат, заливат се с 2 л преварена вода и се оставят 1 седмица в стъклен съд в хладилник. След това се прецежда и се пие по една супена лъжица сутрин и вечер, 30 минути преди ядене. Съхранява се в хладилник.

В. Приготвя се билкова смес: лайка, жълт кантарион, жълт смил, брезови пъпки и листа от горска ягода -по 100 г от всяка билка. Две супени лъжици от сместа се заливат в термос с 400 мл вряла вода и престояват в него една нощ. След това се прецежда и се съхранява в стъклен съд в хладилник. Пие се по 100 мл сутрин и вечер, 30 минути преди ядене.

2. Втриване на масло от бял бор в кръста. Продава се в аптеките. Добре е да се втрива и в целия гръбнак.

3. Разтриване на гръбнака със сок от хрян. Ако кожата е чувствителна, болното място предварително да се намаже със свинска мас.

4. Вълнено парче плат с размерите на болното място се напоява с ябълков оцет, изцежда се и се поръсва със счукан на прах тамян, след което се слага като компрес.

5. Мазане на болното място с мехлем от невен и свинска мас вечер преди лягане. 



Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ