Брадикардия

Брадикардията е състояние, при което сърдечната честота е под 60 удара/минута. Брадикардията може да се дължи на сърдечносъдови заболявания - коронарна болест, сърдечен инфаркт, миокардит, ендокардит, сърдечна атеросклероза, нарушена функциянна щитовидната жлеза, бъбречни и жлъчни кризи, електролитен дисбаланс, мозъчни увреждания или на лечение с някои медикаменти. Брадикардията може да протече безсимптомно или да има болки в сърдечната област, лесна уморяемост, отпадналост, задух, замаяност.

Рецепти от народната медицина:

1. Сутрин, на обяд и вечер да се пие по 150 мл вода с една лъжичка мед и 20 капки спиртен извлек от борови връхчета и сливова ракия. Спиртният извлек се приготвя от млади борови връхчета, които се пускат в стъклен буркан с капачка на винт, докато се напълни 3/4 от обема му, без да се натъпкват. Бурканът се напълва до капачката със сливова ракия 40-50° и се поставя на топло и тъмно място за 15 дни, като ежедневно се разклаща силно. След това извлекът се прецежда и се налива в стъклени шишенца или в бурканчета с добри капачки. Държат се на тъмно.

2. Приготвя се смес от 250 г мед и 4 месести лимона, нарязани на парчета, които се варят в 1 л вода, докато станат на кашица, която се прецежда. Добавят 500 г смелени орехови ядки и 250 г сусамов тахан. Сутрин, на обяд и вечер се изяжда по 1 супена лъжица от добре разбърканата смес, която се държи в стъклен буркан в хладилник.

3. Пиене на чай от бял имел. Три препълнени чаени лъжички от билката се заливат със 750 мл студена вода вечерта и престояват в нея 12 часа. Сутринта се загрява до кипване, прецежда се и се налива в термос. Изпива се на глътки по 250 мл, 30 минути преди всяко ядене.

4. Вино за сърце. Рецептите са на Хилдегард фон Бинген (1098-1179), немска монахиня, канонизирана за светица. Тя е добре известна с лечителските си дарби и познания. По-късно нейните рецепти са преведени и популяризирани от австрийския лекар д-р Готфрид Хертцка (1913-1997 г.).

1. „Вино за сърце с иглика" Отлично средство при сърдечни оплаквания е виното от иглика, което можем да си направим сами през пролетта. Една двулитрова бутилка се напълва до гърлото с пресни цветове от иглика (целите съцветия), без билката да се тъпче и притиска. Заливат се с натурално бяло вино, така че виното да покрива цветовете. Бутилката се запушва с коркова тапа и се оставя 14 дни на слънце, след което виното се прецежда. При сърдечни оплаквания се отпива по 1 глътка от време на време, при нужда. Сърдечно болните могат да приемат до 3 супени лъжици на ден.

2. „Вино за сърце с магданоз и мед" Десет пресни стръка магданоз (с дръжките и листата) се слагат в 1 л натурално чисто вино, прибавят се 1-2 супени лъжици натурален винен оцет. Течността трябва да поври 10 минути на слаб огън (внимание - образува се пяна!). Прибавят се 300 г натурален пчелен мед и сместа се оставя да поври леко още 4 минути. Виното за сърце се прецежда и още докато е горещо, се налива в бутилки, предварително изплакнати със силен алкохол. Бутилките се затварят добре. На дъното се образува утайка, но тя не вреди и също може да се пие. Всеки сам решава, дали да вари меда или не (при температура над 41°С се губят много от здравословните качества на меда). Д-р Готфрид Хертцка пише: „Няма значение какво вино ще използваш, червено или бяло. Само да е истинско... Спазвай непременно последователността: медът се прибавя, след като виното заври първия път и трябва също да поври. Не се страхувай от варенето... Свари си вино за сърце с магданоз и мед!” По-нататък д- р Хертцка отбелязва: „Ако усетиш проблем със сърцето, взимай по една, две, три или повече пълни супени лъжици на ден и ще видиш как ще изчезнат всякакви сърдечни бодежи (дължащи се на промяната на времето или на силно вълнение). Не се скъпи и не се бой, това вино никога няма да ти навреди. Това вино с магданоз и мед ще ти бъде пръв помощник не само при леки начални болки в сърцето, но и при истинска сърдечна слабост, дори при сериозно сърдечно заболяване, а в някои случаи би могло да доведе дори до пълно изцеление. На 21 януари 1980 г. получих писмо от една жена от района на Залцбург, което искам да цитирам. Ето какво пише тя: „Направих си вино за сърце и постигнах удивителен успех. Преди 10 години претърпях операция. Казаха ми, че имам „слабо сърце”, поради което винаги ще имам болки. Не били в състояние да ме избавят от тях. Това означаваше, че трябва да се примиря. Но оплакванията ми изчезнаха благодарение на виното за сърце, което употребявах в продължение на 2 месеца.

 Вече не чувствам никаква отпадналост.” Рецептата е дадена в книгата на д-р Г. Хертцка

 „Така лекува бог“, изд. „Щайн ам Рейн - Кристиана”. Тези две рецепти за вино за сърце

 у нас са публикувани в книгата на Мария Требен „Здраве от аптеката на Господ”, изд.

 „Кибеа”, 2014 г.



 


Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ