Мъртва кост (Ганглион)

Мъртвата кост обикновено е малко, плътно, подвижно, неболезнено образувание, което произлиза от ставна капсула или от сухожилно влагалище. Най-често се локализира на китката, по гърба, на ходилото или около колянната става. Причините не са добре проучени, вероятно хроничното дразнене в дадена област води до изменения на съединителната тъкан с образуване на кистозна формация. Предразполагащ фактор е физическото натоварване на ставата. Признаци: по-често протича безсимптомно, а болки се появяват при притискане на съседни структури.

Рецепти от народната медицина при мъртва кост :

1. Всеки ден се прави компрес на втвърдяването с корени от черен оман (зарасличе).

Корените се измиват и се смилат, загряват се на пара в тенджера с вряла вода, поставят се на ленена или памучна кърпа, която се сгъва на две и се поставя върху мъртвата кост. Отгоре се покрива с найлон и се завързва с бинт или кърпа. Компресът се държи два часа, а ако се направи преди лягане, може да се преспи с него. Хората с чувствителна кожа могат предварително да намазват мястото около втвърдяването със свинска мас.

2. Налагане на мъртвата кост с малка питка, направена с квас, преди лягане. Предварително кожата се намазва със зехтин. Прави се през вечер и се сваля сутринта.

3. Взимат се равни части свинска мас и лимонтузу, поставят се върху средата на филийка хляб и се налагат върху болното място, което предварително е било накиснато в топла вода с разтворена в нея чаена лъжичка сода бикарбонат. Преспива се с превръзката. Повтаря се няколко вечери.

4. Мокрене на мъртвата кост много пъти през деня с чист бензин. Да не се прави превръзка.

5. Мазане на мъртвата кост с ябълков оцет, а като изсъхне добре и с йодна тинктура. Когато и тя изсъхне, върху мъртвата кост се поставя сребърна паричка и се завързва с бинт или лейкопласт.




Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ