Намаляване на слуха - Частична и пълна глухота

Увреждането на слуха е частична или пълна загуба на възможността за възприемане на звука в следните честоти: - до 40 децибела - лека загуба на слуха; - до 55 децибела - умерена; - до 90 децибела - тежка; - над 90 децибела - пълна загуба на слуха.

Намаляването на слуха може да се дължи на излагане на силни шумове, травми, възпалителни заболявания, ототоксични медикаменти, отосклероза, перфорация на тъпанчето, натрупване на течност в средното ухо или на ушна кал в ушния канал, напредване на възрастта, съдови или автоимунни причини.



Рецепти от народната медицина при частична глухота:

1. Капане по 3-4 капки в ушите на сок от покривен дебелец.

2. Капане по 3-4 капки в ушите на медицински глицерин.

3. Поставяне на памучни тампончета в ушите, напоени е шведска горчивка и изцедени. Държат се 15 минути.

4. Една супена лъжица сок от червен лук се разбърква добре с 3 супени лъжици мас. Затопля се и се капе е капкомер по 3-4 капки в ушите.

5. Орехова ядка се счуква на фин прах, пресява се през ситна цедка и се поставя по малко в болното ухо.

6. Петдесет грама камфорово масло се налива в стъклено бурканче с капачка на винт. Пускат се 10 листа мушкато. Оставя се на тъмно и топло място за 10 дни, след което маслото се прецежда. Капят се по 3-4 капки в ушите.

7. Три супени лъжици лопен се пускат вечерта в термос и се заливат е 600 мл вряла вода. Сутринта се прецежда и се пие по 150 мл на гладно, 3 пъти дневно, 30 минути преди всяко ядене и още веднъж късно вечерта.

8. Памучни тампончета се напояват със сок от чесън и се поставят в ушите за 15 минути. Процедурата се повтаря 2-3 пъти на ден.

9. Десет грама лавандула се заливат с 50 г камфорово масло. Оставя се да престои 10 дни на тъмно и топло място, след което се прецежда. Капят се по 3-4 капки в ушите.

10. Сто грама надробен корен от аир, 100 г мента и 75 г кора от дървото калина се размесват добре. Две супени лъжици от сместа се сипват в термос и се заливат с 400 мл вряла вода. Сутринта се прецежда и се пие по 100 мл, 30 минути преди всяко ядене и още веднъж късно вечерта на гладно.

11. Надробен корен от аир се залива с 500 мл водка, престоява на тъмно място 10 дни, като всеки ден се разклаща. Прецежда се и се пие по 1 чаена лъжичка три пъти дневно, 30 минути преди ядене. Докато трае лечението, се препоръчва пациентът да лежи повече и да приема средства за изпотяване, за понижаване на температурата, витамини, болкоуспокояващи, да прави противовъзпалителни и дезинфекциращи гаргари. Пациентът сам избира кои рецепти да приложи за излекуването си, след като ги изпробва и прецени с кои се чувства по-добре.


Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ