Мускулни болки и крампи

Мускулните болки могат да се появят внезапно при физическо или психическо пренатоварване, при простуда, грип, травма и т.н. В тези случаи те са краткотрайни, макар и силни.

Лекуват се с вендузи, масажи, разтриване със загряващи течности, компреси, парни бани и други загряващи процедури.

Хроничните мускулни болки могат да се появят след инфекции. Лечението в такива случаи е насочено към лечение на инфекциите или към основното заболяване. Освен това се препоръчват масажи на цялото тяло, парни компреси по 30 минути, разтриване с камфоров спирт и лимонов сок в равни части и покриване на разтритите места с мек памучен плат. Мускулните крампи са внезапно неволно съкращение и задържане в болезнен спазъм на част от мускул, на цял мускул или на функционална група мускули. Като профилактика се препоръчват прием на течности, микроелементи, витамини, редовни физически упражнения. Причини: продължителни тренировки без предварително загряване, монотонно натоварване на мускулите; нелекувани мускулни травми.

Рецепти от народната медицина:

1. Опипване на крампата с ръце, откриване на най- твърдото място и силно притискане продължително време с палец или със свита в юмрук ръка до отпускане на мускула.

2. Навлажняване на втвърденото място с шведска горчивка, придружено с леко разтриване. Мускулът се отпуска много бързо - за няколко секунди.

3. Топка за тенис се поставя на пода и се покрива с хавлиена кърпа. Втвърденият мускул се поставя върху топката и се разтрива с нея до отпускането му. Разтриването се извършва с натиска на крака върху топката.

4. Ако крампата не преминава, наложете я с кубчета лед от хладилника, като ги увиете в кърпа и ги поставите на втвърденото място.

Леденият компрес се държи до отпускане на мускула (до 15-20 минути).






Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ