Миома на матката

Миомата е доброкачествено образувание в мускулната тъкан на стената на матката. В зависимост от размера и мястото на образуването й заболяването може да протича безсимптомно или да причинява болки, кръвотечения, притискане на съседните органи с често уриниране или запек.

Миомите могат да доведат освен до нарушения на менструалния цикъл и до анемия, както и да бъдат причина за безплодие или спонтанни аборти. Миомите могат да бъдат с различни

размери. Има случаи, когато са отстранявани по хирургичен път миоми с тегло над 8 кг. Причините за миомната болест не са напълно изяснени.

Хормоналното лечение на миомите, което се прилага от официалната медицина, е най-лекият, но невинаги ефективен начин на лечение.

Отстраняването на миомите по хирургичен път е наложително, когато са с големи размери и причиняват сериозни оплаквания. Въпреки хирургичното им отстраняване, те могат да се появяват отново. Понякога се прилага методът ЕМА (емболизация на артериите, които кръвоснабдяват миомата), но този метод е скъп и не намира широко приложение.

Рецепти от народната медицина при миомни възли до 10 см:

1. Двеста грама листа от алое се смилат на каша. Добавят се 400 г мед, 400 мл червено вино, почистен, надробен и смелен на брашно див кестен. Сместа се вари 1 час на водна баня, прецежда се и се затваря в стъклен съд. Съхранява се в хладилник. Приема се по 1 супена лъжица, 30 минути преди ядене.

2. Три големи лимона заедно с корите, без семките, 20 листа здравец и 20 ядки от сладък бадем се смилат и се смесват с 500 г мед. Сместа се съхранява в хладилник в стъклен буркан. Приема се 30 минути преди ядене по една супена лъжица.

3. В 450 мл вода се варят 5 минути 1 чаена лъжичка ситно надробени корени от кисел трън, една супена лъжица цариче и една чаена лъжичка горски енчец. Прецежда се и се съхранява в хладилник. Пие се 3 пъти на ден, 30 минути преди ядене по 150 мл до изчезване на миомата.

4. По една супена лъжица изсушени листа от плачеща върба и овчарска торбичка се заливат с 500 мл вряла вода, киснат в нея 5 минути и се прецеждат. Пие се на равни части 3 пъти дневно, 30 минути преди ядене продължително време до изчезване на миомата. Чаят може да се подслажда с мед на вкус.

5. Платнена торбичка с размери 5 на 50 см се напълва (без да се претъпква) със сух цвят от невен. Закрепва се под бельото така, че горният й край да опира в кожата на 2- 3 пръста хоризонтално под пъпа. Торбичка се носи непрекъснато, докато миомата изчезне (около 40-50 дни). Едновременно с носенето на торбичката се пие и чай от невен и турта един месец и от бял равнец и мащерка през втория месец. Чаят се приготвя от една чаена лъжичка от сместа от двете билки, която се залива с 200 мл вряла вода и кисне в нея само 3 минути. Прецежда се, охлажда се малко и се изпива на равни части три пъти през деня, 30 минути преди всяко ядене.

6. Два стръка от билката котешка стъпка се заливат с 250 мл вряла вода, в която киснат цяла нощ. На другия ден се прецежда и се изпива на 3 равни части, 30 минути преди всяко ядене. Лечението продължава 2 седмици. При нужда се повтаря след почивка от 1 седмица.

7. Правят се бани на половината тяло (в седнало положение, само на долната част на тялото до кръста) с бял равнец. Петдесет грама от билката се накисват от вечерта в 3 л студена вода. На другия ден извлекът от билката се прецежда и се добавя към приготвената вода във ваната (с температура 38-40°С). Банята трае 20 минути. След нея тялото не се подсушава, а се облича халат или се увива в топла хавлия и се ляга, докато се подсуши. Баните се правят всеки ден до изчезване на миомата. Билковата вода във ваната може да се използва до 3 пъти след загряване.

8. Лечение с покълнали семена от броколи. В дървено или пластмасово сандъче се сипва едрозърнест пясък, промит с вода. Пясъкът се навлажнява и върху него се посипват семена от броколи, които трябва да покрият цялата повърхност на пясъка. Сандъчето се покрива с полиетилен. Когато кълновете достигнат височина 3-4 см, отскубнете ги внимателно, измийте ги, подсушете ги, стрийте ги в дървено хаванче на каша, изсипете кашата в стъклено бурканче с добра капачка и залейте кашата с домашна ракия 40-50° така, че да я покрие. Лечебната смес се приема по една супена лъжица 3 пъти дневно, 30 минути преди всяко ядене, като преди употреба сместа се разбърква добре. Лечението продължава до 12 седмици.

9. Черни семки от диня се счукват на ситно и се заливат с 10 пъти по-голямо количество студена вода. Прецежда се и на всеки 4 часа се пие по една супена лъжица от студения извлек от семките най-малко 1 седмица.




Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ