Подвит (враснал) нокът в пръстите на крака

Tова е много болезнено състояние на ноктите на стъпалото, което може да се дължи на носене на неудобни обувки или на дълбоко изрязване на ноктите на краката.

Рецепти от народната медицина:

1. Всяка вечер забитият в пръста на крака нокът се кисне около час в собствена урина, докато започне да се клати и падне. На мястото му пониква нов здрав нокът. Процедурата продължава до един месец.

Забележка:

Процедурата може да се съкрати до десетина дни. Когато забитият нокът се отдели от плочката си, може да се отреже внимателно с нокторезачка тази част от него, която се е забила в пръста. След това раничката се затворя с памучен тампон, напоен с шведска горчивка или посипан със сулфатиацол на прах (или норсулфазол).

2. Когато нокътят не е забит дълбоко в пръста, е достатъчно да се направи топла баня на стъпалото в продължение на 30 минути с поносимо гореща вода, след което забитата част от нокътя да се отдели внимателно от пръста и да се отреже.

3. Прави се разтвор от половин чаена чаша стипца и 250 мл преварена вода. С него се правят компреси на забития нокът, докато се отдели от плочката си, след което нокътят се отрязва внимателно.

4. Кожен или гумен напръстник се напълва с краве масло и преди лягане се поставя на пръста. Процедурата се изпълнява 2-3 седмици, нокътят омеква и болките спират. С помощта на остър предмет внимателно се повдига ъгълчето на нокътя и под него се поставя марля. Пръстът се превързва, раната зараства и болките изчезват. Не трябва да се носят тесни обувки, за да не се повтори врастване на нокът в пръста



 

Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ