Паническо разстройство (Страхова невроза)

Основна проява на паническото разстройство (страхова невроза) е специфичен и немотивиран страх под формата на т.нар. „панически атаки“. Те се съпровождат от сърцебиене и прескачане на сърцето, изпотяване, треперене, чувство за недостиг на въздух, стягане в гърдите, гадене, световъртеж и др. Някои пациенти имат усещането, че ще им се случи нещо лошо или че ще умрат.

Общи препоръки при Паническо разстройство (Страхова невроза) :

1. Да се избягват конфликтни ситуации.

2. Да се осигуряват пълноценен сън и почивка.

3. Да се избягват физически претоварвания.

4. Придържане към млечно-растителна диета.

5. Намаляване до пълен отказ от алкохол, тютюнопушене, черен чай и кафе.

6. Препоръчително е да се пият успокояващи и тонизиращи чайове.


Рецепти от народната медицина при Паническо разстройство (Страхова невроза) :

1. Чай от бял имел. Една препълнена чаена лъжичка от ситно нарязаната билка се залива с 250 мл студена вода. Сутринта се затопля леко, прецежда се и се изпива на глътки. Използваната билка се залива още веднъж със студена вода и вечерта се изпива по същия начин. Чаят от бял имел се пие в продължение на един месец. Може да се повтори след едномесечно прекъсване.

2. Чай от салвия (градински чай). Една препълнена чаена лъжичка от билката се залива с 250 мл вряла вода, кисне в нея само 3 минути, прецежда се, охлажда се и се изпива на глътки. Пие се сутрин и вечер, 30 минути преди ядене.

3. Чай от мащерка. Приготвя се като чая от салвия, но се пие три пъти дневно, 30 минути преди  ядене.

4. Приготвя се добре разбъркана билкова смес от по 10 г бял имел, корени от лечебна ангелика и плодове от глог, 15 г мента и 20 г корени от дилянка. Две супени лъжици от сместа се заливат с 300 мл студена преварена вода и киснат в нея 15 минути. Прецежда се и се изпива на три пъти по 100 мл, 30 минути преди всяко ядене.

5. Приготвя се добре разбъркана смес от по 100 г риган и ранилист. Две супени лъжици от сместа се поставят вечерта в термос и се заливат с 450 мл вряла вода. Сутринта запарката се прецежда и се пие на три пъти по 150 мл, 30 минути преди всяко ядене.

6. Приготвя се добре разбъркана смес от по 100 г лавандула и риган. Приготвя се и се пие, както е указано в рецепта 5.

7. Приготвя се добре разбъркана смес от по 100 г мента и маточина. Приготвя се и се пие, както е указано в рецепта 5.

8. Приготвя се добре разбъркана смес от по 100 г пача трева и дяволска уста. Приготвя се и се пие, както е указано в рецепта 5.

9. Приготвя се добре разбъркана смес от по 100 г кучешко грозде, дяволска уста и градински чай. Приготвя се и се пие, както е указано в рецепта 5.

10. Приготвя се добре разбъркана смес от 50 г страшниче, по 20 г джоджен и дилянка и по Юг копит- ник и цариче. Три супени лъжици от сместа се варят на тих огън в 500 мл вода, докато се изпари половината вода. Прецежда се и се пие студена отвара по една кафейна чашка гри пъти на ден, 30 минути преди всяко ядене. Действието започва да се чувства след 15 дни.

11. Смесват се по 10 мл тинктура от дилянка (валериана), мента и глог. Пият се по 6 капки вечер преди лягане.

12. Пет грама чубрица се заливат с 500 мл вряла вода и киснат в нея 40 минути. Прецежда се и се изпива по 100 мл през деня на 5 пъти.

Забележка:

1. Една и съща билка не бива да се употребява повече от един месец без прекъсване.

2. В един и същи ден не бива да се пият два различни чая.

3. Успокояващо и стимулиращо действие върху нервната система имат лечебните растения дилянка, дяволска уста, маточина, хмел, жълта комунига, лавандула, седефче, червен божур, върбинка, ранилист, китайски чай, челядник, жен-шен, плаун, копитник, риган, мента, кучешко грозде, лечебна ангелика, бял имел, мащерка, аир, кръвен здравец, горицвет, горчивче, змийско мляко, страшниче, горска теменуга, бъзак (тревист бъз), сминдух, липа, жълт кантарион, бадем, момина сълза и др. Да се внимава с дозирането при употребата им.

4. Ако приемате медикаменти за паническо разстройство, лекуващият ви лекар трябва да бъде уведомен за билките, които ще използвате.




Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ