Панкреатит (Възпаление на задстомашната жлеза)

Панкреатитът е възпалително-некротично заболяване на задстомашната жлеза поради разрушително действие на панкреатичните ензими и вторично възпаление. Панкреатитът бива остър и хроничен.

Острият панкреатит често е свързан със заболявания на жлъчните пътища или на дванадесетопръстника, със системно преяждане, диабет, алкохолизъм, травми. Заболяването започва с внезапни болки в горната част на корема и непрекъснато повръщане. Температурата се повишава, кръвното налягане спада, болните са изпотени, с подут корем, е постепенно пожълтяване на кожата и влошаване на състоянието.

Хроничният панкреатит се среща най-често при алкохолизъм и при заболявания на жлъчния мехур. Други предразполагащи фактори са: наследствени заболявания на панкреаса, муковисцидоза, повишени стойности на мазнини и на калций в кръвта.

Признаците на хроничен панкреатит са болки в корема, гадене, повръщане, отслабване на тегло, обща слабост, диария с мазни изпражнения.

Рецепти от народната медицина при панкреатит :

1. Една чаена лъжичка надробени корени от аир се заливат вечерта с 250 мл студена вода. Сутринта се затоплят леко и се прецеждат. Пие се по 40 мл преди и след всяко ядене, като преди всеки прием се затопля леко на водна баня.

2. Две препълнени чаени лъжички бял имел се заливат вечерта с 500 мл студена вода. Сутринта се затоплят леко и се прецеждат. Изпива се по 250 мл сутрин и вечер, 30 минути преди ядене.

3. Изпиване сутрин и вечер, 30 минути преди ядене по една супена лъжица шведска горчивка в чаша вода.

4. Билкова смес: 3 части корени от карамфил, по една част от листа от къпини и черни боровинки, 3 части златопръстниче и 2 части изсушени зелени бобови шушулки се смесват добре. Шест препълнени чаени лъжички от сместа се заливат с литър и половина вряла вода, киснат в нея 3 минути и се прецеждат в термос. Изпива се през деня на глътки или на 6 пъти по 250 мл.

5. Билкова смес: 10 г семена от анасон, 5 стръка от змийско мляко, Юг царевична коса, 10 корена от глухарче, 10 стръка от пача трева, 10 стръка от жълт кантарион и 20 стръка от трицветна теменуга се разбъркват добре. Една чаена лъжичка от сместа се залива е 250 мл вряла вода, кисне в нея 2-3 минути, прецежда се и се изпива топла, 30 минути преди ядене. При наличие на термос може да се запарват от сутринта 3 дози за целия ден.

6. Билкова смес: 10 г семена от копър, 15 листа от мента, 20 плода от глог, 20 цветчета от жълт смил, 30 цветчета от лайка се разбъркват добре. Една чаена лъжичка от сместа се залива с 250 мл вряла вода, кисне в нея 2-3 минути, прецежда се и се пие по четвърт чаша три пъти през деня, 1 час след ядене и четвърти път късно вечерта.

Забележка:

1. Желателно е да се спазва диета: дневна доза белтъчини до 150 г (месо без тлъстини, избягване на свинско, говеждо и сланина), да се яде леко месо, риба, извара, яйчен белтък и др. Да се избягват пържени храни. Може да се употребяват растителни масла и малко краве масло.

2. Панкреатитът много често е свързан с жлъчно-каменна болест (холелитиаза). Желателно е да се уточни има ли едновременно и двете заболявания и да се вземат необходимите мерки за лекуване и на холелитиазата.




Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ