Пародонтоза

Пародонтозата е атрофия на зъбното легло. Характеризира се с равномерно и едновременно стопяване на костта на зъбните алвеоли (вдлъбнатините, в които се поместват корените на зъбите) и атрофия на венците без възпаление. Липсват джобове на венците и зъбен камък. При развитие на заболяването зъбите се разместват и изпадат, устата има неприятен дъх. Понякога се развиват абсцеси, увеличават се подчелюсните лимфни възли. 

Препоръки и рецепти от народната медицина при пародонтоза :

      1. Жабуркане на устата с билкови отвари от черен оман (зарасличе), градински чай (салвия), цариче, розова вода, със запарка на една чаена лъжичка надробени корени от аир в 250 мл вряла вода и изкисване два часа, със спиртни извлеци от змийско мляко, кализия, левурда (див чесън), с шведска горчивка и др.

      2. Билкова смес от равни части градински чай (салвия), пача трева и змийско мляко. Една супена лъжица от сместа се сипва в емайлирана тенджера, залива се с 250 мл вряла вода, вари се на слаб огън под капак 15 минути, маха се от котлона и се оставя да кисне още 15 минути. Прецежда се, охлажда се и се използва за жабурене.

      3. Дъбова кора, цариче, мащерка и градински чай се смесват в равни части. Две супени лъжици от сместа се заливат в емайлирана тенджера с 500 мл студена вода и се оставят да пренощуват в нея. Сутринта водният извлек се затопля, прецежда се и е него се правят няколко пъти през деня хладки промивки на устата. С напоена в течността мека четка могат да се масажират венците.

      4. Към всяко ядене да се добавя настърган суров картоф. При напреднало заболяване към настъргания суров картоф да се добавят 2-3 скилидки смелен чесън.

      5. Смесват се равни части от по 50 г корени на черен оман (зарасличе), стръкове от жълт кантарион, листа от мечо грозде, листа и корени от коприва и корени от сапуниче. Една чаена лъжичка от сместа се залива с 250 мл вряла вода и се вари 15 минути на слаб огън в емайлирана тенджера под капак. Сместа се прецежда и след като се охлади, се използва за промивки на устата. Има силно противовъзпалително действие.



Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ