Нисък ръст

Ниският ръст може да се дължи на заболявания, които влияят върху растежа на костите (т.нар. скелетни дисп- лазии). Това означава, че костите на хората с някаква форма на нисък ръст не растат по същия начин, както при хората с обичаен ръст. В тези случаи ниският ръст е свързан и с непропорционални размери - крайниците са по-къси в сравнение с останалата част на тялото.

При пропорционалния нисък ръст ръцете, краката, тялото и главата, макар и умалени, са в същите пропорции, както при хората с обичаен ръст. Често това е резултат от хормонални причини.

Причини: намалена функция на предния дял на хипофизната жлеза, която произвежда хормона на растежа; има и наследствено предразположение.

Рецепти от народната медицина:

1. Препоръки в книгата на Петър Димков „Българска народна медицина“, 1977 г., том I, стр. 342-346.

2. Препоръки в книгата на Петър Димков „Българска народна медицина“, 1992 г., том II, стр. 343-345.

3. Една супена лъжица от ситно нарязани стъбла от синя жлъчка се заливат с 250 мл вряла вода и киснат в нея 3 минути. Пие се по една такава доза три пъти дневно, 30 минути преди ядене, много топла. Може да се подслажда с мед на вкус.

4. Две супени лъжици ситно нарязани корени от пирей се заливат с 500 мл вряла вода и киснат в нея 8 часа. Изпива се на 4 равни части, 30 минути преди всяко ядене и още веднъж късно вечерта преди лягане.

5. Две супени лъжици ситно нарязани стъбла от ла- заркиня се заливат с 250 мл изстудена преварена вода, престояват в нея 4 часа и се прецеждат. Изпива се на 2 пъти по половин чаша, 30 минути преди закуска и вечеря.

6. Десет грама брезови листа се нарязват на ситно и се заливат с 250 мл вряла вода, киснат в нея 3 минути и се прецеждат. Изпива се по половин чаша, 30 минути преди закуска и вечеря.

7. В храната да се добавя по малко ситно нарязан хрян, а след ядене да се изпива по 50 мл пресен сок от моркови, червено цвекло или коприва.

8. Три пъти дневно да се изпива по една чаена лъжичка филтрирана газ за осветление и счукани на прах черупки от кокоши яйца.

9. Прави се добре разбъркана билкова смес от ситно нарязани 5 части цвят от бъз (нисък храст), 4 части листа от коприва, плодове от шипка и от черна боровинка, 2 части сладък корен и полски хвощ. За деца над 10 години една супена лъжица от сместа се залива с 250 мл вряла вода, кисне в нея 30 минути и се прецежда. Приема се на три пъти по 1/3 от отварата, 30 минути след всяко ядене.

10. Всяка сутрин на гладно да се изяждат от 10 до 30 обелени тиквени семки, по 3-4 ореха или по 3-4 чаени лъжички белено сурово слънчогледово семе.

11. Да се постави в двора или в жилището лост, на който детето да се хваща с ръце и да виси на него по 5 до 7 минути всеки ден.

12. Детето да играе всеки ден баскетбол, волейбол, да плува и да упражнява други спортове, които спомагат за по-бързо израстване. 




Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ