Напикаване при възрастни

Най-честите причини за незадържане на урина (напикаване) при възрастни са:

1. Отслабена тазова мускулатура в резултат на:

А. наранявания на съединителната тъкан на тазовото дъно; 

Б. липса на координация между различните мускулни групи, участващи в процеса на уриниране;

2. Стрес - различни неспецифични емоционални и физически дейности, които водят до увеличаване на коремното налягане върху пикочния мехур и към пикочния канал.

3. Свръхактивен пикочен мехур. При мъжете основната причина е аденом на простатата (понякога рак на простатата или стеснение на уретра- та), което води до прекъсване на потока от урината, както и до неволно напикаване. При жените със смъкнато влагалище физическите усилия при са една от най-честите причини за незадържане на урина.

Рецепти от народната медицина при напикаване :

1. Чай от жълт кантарион. Една препълнена чаена лъжичка от билката се запарва е 250 мл вряла вода, кисне в нея 2 минути и се изпива след охлаждане. Пие се три пъти на ден, 30 минути преди ядене.

2. Бани на ходилата с жълт кантарион. От вечерта се накисват две шепи пресен или две лъжици сух жълт кантарион в 3-4 л студена вода. На следващия ден водата се подгрява и краката се киснат в нея до 30 минути. Билката може да се използва още 3-4 пъти.

3. Бани на ходилата до 30 минути е гореща вода е разтворена в нея морска сол.

4. Чай от царевична коса. Една препълнена лъжичка с царевична коса се залива с 250 мл гореща вода, запарва се 3 минути и не се подслажда. Пие се през 2-3 часа по 1 супена лъжица от чая.

5. Бани на долната част на тялото със загряване и на бъбреците с билката бял равнец. Взимат се 100 г стръкове от бял равнец и се накисват вечерта със студена вода. На следващия ден водата е билката се кипва, прецежда се и се излива в топлата вода във ваната, която има температура 38°С. Същата вода може да се използва още 2 пъти след загряване.

6. Чай от хвощ и жълт кантарион. По една препълнена чаена лъжичка от двете билки се заливат с 250 мл вряла вода и се запарва 3 минути. Прецежда се и се пие по една чаша сутрин и вечер, 30 минути преди ядене.

7. В 500 мл вряла вода се сипва една супена лъжица врабчово семе, ври 15 минути, прецежда се и се съхранява в стъклено шише в хладилник. Пие се сутрин и вечер по 100 мл. 8. Чай от плаун. Една чаена лъжичка плаун се залива с 250 мл вряла вода. Запарва се 3 минути. Прецежда се и се пие на глътки, 30 минути преди закуска само по 1 чаша дневно.

9. Чай от цариче. Една чаена лъжичка от билката се залива с 250 мл вряла вода. Запарва се 3 минути. Прецежда се и се пие по една такава доза 3 пъти на ден, 30 минути преди ядене.

10. Разтриване на пикочния мехур с есенция от билката овчарска торбичка. Приготвяне на есенцията: прясна билка (листа, дръжки и цветчета) се нарязва на дребно, изсипва се в стъклено шише или буркан (до гърлото, без да се притиска), залива се до горе с домашна ракия 40° и се оставя на тъмно 15 дни. Добре е да се разклаща всяка вечер по малко. След това се прецежда, сипва се по малко в шепата и се разтрива кожата над пикочния мехур вечер преди лягане.

11. Пиене на сокове: - от моркови; - от моркови и магданоз (12:4); - от моркови, магданоз и целина (9:2:5); - от моркови, цвекло и краставици (10:3:3). Пият се по 100 мл сутрин, обед и вечер по един от тези сокове.





Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ