Глаукома (Зелено перде на окото)

Глаукомата е едно от най-тежките заболявания на очите, което често води по пълна слепота. Основен признак на заболяването е повишаване на вътреочното налягане. Главна причина за това е увеличаване на количеството на вътреочната течност или запушване на каналчетата за нейното изтичане.

Появяват се болки в окото, замъгляване на зрението и разноцветни кръгове при поглеждане към източник на светлина. Глаукомата е лечимо заболяване, особено когато е открита навреме.

Народната медицина предлага много средства за лечението на глаукома, поради което не се налага да се прави операция, преди да са изчерпани те, още повече че операциите са свързани с рискове.



 

Общи препоръки за предпазване от глаукома:


Спазване на млечно-растителна диета е включване на червен лук, чесън, левурда, воден лук, праз лук, касис, хайвер (черен и червен), раци и други морски деликатеси.

Пиене на течности до 1-1,5 литра на ден.

Избягване пиенето на спиртни напитки, силен черен чай и кафе. 4. Да не се допуска запек.

Очите да се предпазват от прякото въздействие на слънчевите лъчи, да се носят тъмни очила, да не се работи на тъмно.

Да се избягват неприятности и стресови ситуации.

Да не се правят горещи бани. 8. Да не се вдигат и носят големи тежести.

Да се лекуват бъбреците, тъй като от тяхното състояние до голяма степен зависи успешното лечение на глаукомата.

При първи признаци на глаукома да се отиде на преглед при очен лекар.

Рецепти от народната медицина при глаукома :

Три пъти дневно, 30 минути преди всяко ядене и още веднъж по -късно вечерта да се изпива по 200-250 мл чай от коприва, великденче, невен и хвощ в равни части. Чаят се приготвя от 1 чаена лъжичка от билковата смес, която се залива с 200-250 мл вряла вода, кисне в нея 3 минути, прецежда се, охлажда се, добавя се 1 чаена лъжичка шведска горчивка и се изпива.

Прави се билкова смес от 100 г ранилист и 75 г ефедра. Една супена лъжица от сместа се пуска вечерта в термос и се залива с 200 мл вряла вода. Сутринта запарката се прецежда, връща се в термоса и се изпива по 50 мл, 30 минути преди всяко хранене и още веднъж късно вечерта.

Сутрин, обед и вечер се изпива по една чаена лъжичка медицински глицерин с половин чаена лъжичка лимонов сок.

Сутрин, обед и вечер, 10 минути преди ядене се изпива по 50 мл отвара от следната смес: една средно голяма глава целина, нарязана на 4 части, 5 ореха, счукани на ситно заедно с черупките, 25 шипки, срязани на 2 части, един средно голям морков и 1 лимон, нарязани на парчета в 1 литър вода. Сместа се вари, докато целината омекне и се прецежда през плътна кърпа, за да не останат иглички от шипките в отварата. Съхранява се в хладилник.

Сутрин, обед и вечер, 30 минути преди ядене се изяжда по 1 супена лъжица от добре разбъркана смес от 500 г мед и 20 г канела на прах.

Сутрин, обед и вечер, един час преди ядене се приема по 1 супена лъжица от следната смес: 600 г мед, 20 ядки от сладки бадеми, счукани на прах в дървено хаван- че, 20 нарязани на ситно листа от индрише и 4 лимона, измити добре и смелени заедно с корите, но без семките, 3 супени лъжици мащерка, смелена на прах и пресята, по 12 мл тинктура от дилянка (валериана) и цвят от глог (от аптеката) и една супена лъжица канела на прах.

Вечер очите се плискат със студена вода (около 20°С).


Три супени лъжици коприва и една чаена лъжичка цвят от момина сълза се заливат със 120 мл студена вода, киснат в нея 8 часа на тъмно, сл ед което се добавя половин чаена лъжичка сода бикарбонат. Сместа се разбърква добре. Всяка вечер преди лягане с добре разбърканата смес се правят компреси по 15 минути на двете очи. Продължителността на лечението е 20 дни.

Вместо вода през деня може да се пие отвара от билката очанка и цвят от бъз (дърво) в равни части. Две супени лъжици от сместа се варят 5 минути в 500 мл вода и отварата се прецежда.

Сок от прясно изстискан червен лук се филтрира и се разбърква е мед в съотношение 1:1. Загрява се 5 минути на водна баня. Като изстине, във всяко око се капват по 2 капки, 3 пъти дневно.

Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибеното масло, отпушват каналчетата на очите и намаляват вътреочното налягане. Дневната доза е 1-1,5 г рибено масло или 1 г ленено масло. Витамин С подобрява зрението и забавя развитието на глаукома. Да се дозира по препоръките на очен лекар. 

Забележка: 1. В даден ден по избор на болния може да се използва само един чай, една смес за ядене или пиене, както и по една от останалите различни процедури.

2. Билката хвощ намалява вътреочното налягане.

Тя може да се използва за пиене като чай и за билкова баня. Чаят се приготвя от 1 чаена лъжичка от билката, която се залива с 200 -250 мл вряла вода, кисне в нея 3 минути, прецежда се и след малко охлаждане се пие 3 пъти дневно, 30 минути преди ядене по една такава доза.

Билковата баня се прави на долната част на тялото. За целта 100 г изсушен хвощ или 300 г пресен хвощ се залива от вечерта с 5 л студена вода в кофа. На следващия ден преди банята, билковата вода се затопля, прецежда се и се излива във ваната, водата трябва да бъде около 37°С. Банята продължава 20 минути, водата трябва да покрива бъбреците и да не покрива сърцето. Без да се изтрива, болният се увива в хавлия или облича топъл халат и се подсушава в леглото. Същата вода може да се използва още два пъти след повторно загряване до температурата на тялото.

Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ