Гуша
Гушата е голямо увеличение на щитовидната жлеза, което не е предизвикано от възпалителни процеси, кистозни или ракови образувания. При гуша функцията на щитовидната жлеза може да бъде нормална, повишена или понижена.
Причини:
1. Недостатъчен прием на йод, най-често свързан е качеството на питейната вода и почвата в даден район.
2. Наследствено предразположение, недоимъчно хранене, някои токсини, медикаменти и др.
Признаци: често протича безсимптомно; при големи размери може да притисне съседни органи и кръвоносни съдове и да предизвика задух и кашлица, затруднено гълтане, нарушения в мозъчното кръвообращение.
Рецепти от народната медицина:
1. Една чаена лъжичка енювче се залива с 250 мл вряла вода, кисне в нея 3 минути, прецежда се и се използва за продължителни гаргари и за пиене през деня.
2. Налагане на гушата всяка вечер с каша от стрит киселец и зехтин в равни части.
3. Компреси на гушата всяка вечер с настъргана тиква и зехтин в равни части в продължение на две седмици.
4. Една чаша смелени орехови ядки се заливат с 300 мл ракия 40 -50° в стъклен буркан, затварят се добре и престояват 7 дни на тъмно и топло място, след което извлекът се прецежда. Приемат се по 40 капки веднъж дневно в чашка вода.
Коментари