Анемия (Малокръвие)

Анемията е болестно състояние, което се характеризира с намаляване на стойностите на хемоглобина в кръвта. Хемоглобинът е багрилно вещество, което се окислява лесно и снабдява целия организъм с кислород. Нормата му при жените с 120 -140 г/л, а при мъжете 140-160 г/л. Анемията може да се дължи на нарушени функции на кръвотворните органи (костен мозък, далак, лимфни възли), но може да се появи внезапно при голяма загуба на кръв от кървящи рани, хемороиди, язви, колити, кръвоизливи от носа и от вътрешните органи, от обилни менструации при жените.

Лечението на анемията е насочено към възстановяване на  нарушените функции на кръвотворните органи и на нормалните стойности на  хемоглобина. 



Общи препоръки за лечение на анемия:

1. Спокоен начин на живот.

2. Пълноценно хранене, повече витамини.

3. Чист въздух, разходки в планината без преуморяване.

4. Водни процедури като фрикции, душ, плуване и Други.

5. Нормален сън на отворен прозорец.

6. Пазене от простуди.

7. Избягване на резки движения и промени в положението на тялото. 

8. При липса на апетит да се вземат мерки за възстановяването му.

Рецепти от народната медицина за лечение на анемия:

1. Приемане на храни с високо съдържание на желязо като гречка (елда), ряпа, чесън, коприва, червен лук (кромид), моркови, червено цвекло, листа от целина, шипков мармалад и други.

2. Пиене на сок от моркови, червено цвекло и ряпа в равни количества, по 100 мл дневно в продължение на 2 -3 месеца.

3. Пиене на сокове ог червени плодове като ябълки, вишни, череши, френско грозде, боровинки, грозде, дини и други, по 100 мл дневно в продължение на 2-3 месеца. Пиене всеки ден по една чаша сок от нар в продължение на един месец.

4. Добавяне на настъргана черна ряпа в салатите.

5. Пиене на чайове от коприва, корени от жълта комунига, стръкове, цветове и корени от синя жлъчка (цикория), трицветна теменуга, плодове от хвойна, бял равнец, стръкове от върбинка, овчарска торбичка, глухарче, жълт и чер вен кантарион, листа от орех, корени от кръвен здравец, невен, девесил, пелин, камшик (аг- римония), шипков плод, пача трева, листа от горски ягоди, листа от къпина, мента, копър и други.

Приготвянето на чайовете е стандартно.

Една чаена лъжичка от надробената билка се залива с 250 мл вряла вода, кисне в нея 3 минути, прецежда се и се изпива 30 минути преди ядене. Пият се 2 -3 дози дневно. Може да се правят по същия начин и от билкови смеси. При желание може да се подслаждат с мед или с кафява захар. От ед на билка или билкова смес не бива да се пие чай повече от един месец без прекъсване. Към чая може да се добавя и лимонов сок.

6. Една чаена лъжичка от смелена котешка стъпка се залива с 400 мл вряла вода, кисне в нея 3 минути, прецежда се, охлажда се и се пие на 4 равни части, 30 минути преди всяко ядене и късно вечерта преди лягане.

7. В емайлирана тенджера се изсипват 500 г захар, 500 мл домашно червено вино, 1 чаена лъжичка канела на прах и 2 карамфилчета на прах и се варят на водна баня 30 минути. Прецежда се и се съхранява в стъклен съд в хладилник. Пие се на гладно по една супена лъжица сутрин след ставане.

За усилване на организма се препоръчва приемането на следните храни:

1. Добре разбъркана смес от 300 г мед, 250 мл сок от алое и 700 мл домашно червено вино се съхранява в стъклен съд в хладилник. Сутрин, обед и вечер,  30 минути преди ядене, след като се разклати добре, се изпива по една супена лъжица от сместа. Употребява се, докато свърши.

2. Добре разбъркана смес от 400 г несолена вътрешна (чревна) свинска мас, нарязана на кубчета и 6 средно големи кисели ябълки, нарязани на малки парченца, се запържват десетина минути в тиган на слаб огън. Към тях се добавят 12 жълтъка от кокоши яйца, разбити на пяна с 400 г пудра захар и 400 г натурален шоколад, след което сместа се охлажда до 30°С и се съхраняват в затворен съд в хладилник. Всеки ден от сместа се маже на филии хляб по време на ядене в продължение на 2 месеца. Филиите се изяждат с чаша топло прясно мляко.

3. По 200 г несолена свинска мас, краве масло и какао на прах се изсипват в емайлирана тенджера и се загряват на слаб огън,  като  се разбъркват непрекъснато с дървена лопатка или лъжица. Постепенно огънят се засилва, докато сместа се загрее до кипване. Тенджерата се отмества от огъня и като се поохлади, сместа се излива в стъклен буркан и се  съхранява в  хладилник. По една чаена лъжичка от сместа се слага в чаша горещо прясно мляко, разбърква се и се пие горещо 3 пъти дневно след ядене.

4. Да се изяжда до 600 г  дневно печен черен дроб с  богата  салата от моркови  и магданоз. След ядене да се изпива чаша домашно червено вино.

5. Един жълтък от кокоше яйце, една супена лъжица пчелен мед, една супена лъжица краве масло и една супена лъжица брашно от изсушена коприва се разбъркват добре и се заливат с чаша топло прясно мляко. Консумира се като сутрешна и следобедна закуска с няколко бисквити в продължение на един месец.

6. Нарязват се на ситно 200 г ядки от пресни орехи и се заливат с един литър водка или ракия. Оставят се да престоят в стъклен бурк ан 10 дни на тъмно и топло място, като всяка вечер се разклащат добре. Извлекът се прецежда и се взима по една супена лъжица три пъти дневно, 30 минути преди ядене.

7. Всеки ден се изяждат по една шепа лешници с една супена лъжица мед. 

Добавки за повишаване на хемоглобина:

1. Прави се смес от 500 мл малага (сладко и ароматно испанско вино, което не се вкисва) или от българско домашно червено вино, 500 г пудра захар, две карам- филчета и една чаена лъжичка канела на прах. Сместа се вари 30 минути във водна баня на слаб огън, прецежда се и се оставя да отлежи едно денонощие. Държи се в стъклено шише в хладилник. Приема се по една супена лъжица сутрин на гладно.

2. Приемане по една чаена лъжичка дневно на пчелен цветен прашец със светъл цвят, 10-15 минути преди закуска.

3. Стриват се или се смилат на прах 20 г изсушени корени от жен -шен и се изсипват в буркан с 500 г пчелен мед. Сместа се разбърква добре по няколко пъти дневно в продължение на една седмица, за да се получи хомогенна смес. След това всяка сутрин и вечер, 30 минути преди ядене се приема по % чаена лъжичка от сместа.

Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ