Базедова болест

Базедовата болест е заболяване на щитовидната жлеза, което е свързано с повишена функция на жлезата.

Причини:        наследствено        предразположение,        тежки        нервно-психични преживявания, хронични инфекции и др.

Признаци: изпъкнали очи, често изпотяване, отслабване на тегло, сърцебиене  и повишено кръвно налягане, отпадналост и мускулна слабост, раздразнителност и нервно-психична нестабилност, треперене на ръцете, безсъние, диария, увеличена щитовидна жлеза и др.

Рецепти от народната медицина:

1. Приготвя се смес от 1 кг пчелен мед и 250 г борова смола, която се вари на водна баня 20 минути и се налива в стъклени буркани. Съхранява се в хладилник. Изяжда се по 1 супена лъжица от сместа, 30 минути преди всяко ядене.

2. Приемане на витамини A, B1, В6, Вп, С и Е по дозировка от лекар.

3. Приготвя се воден извлек от чага (брезова гъба). Чагата е паразитно растение, закрепено към северната страна на стволовете на стари брези, по- рядко на други широколистни дървета: бук, елша и др. Чагата е много твърда, поради което след предварително измиване трябва да се накисне в студена  вода за една нощ или в гореща вода за 4 -5 часа. Водата трябва да покрива гъбата. След това се настъргва на ренде или се  нарязва на  малки парченца и се залива с топла вода 50°С в термос при съотношение гъба към вода 1:5, като се използва и водата от предварителното накисване. След 48 часа и звлекът се прецежда през марля, ленена или памучна кърпа, държи  се 5-6 дни на прохладно място, докато започне да ферментира. Налива се в стъклен съд и се държи в хладилник. Пие се по 100 мл три пъти дневно, 30 минути преди ядене

* бавно, на глътки. Това е дозата за възрастни, за деца  се намалява

пропорционално на теглото им.

Лечението се провежда на курсове по три месеца, между които се прави прекъсване от 10 дни. През време на лечението се спазва растително - млечна диета с изключване на пушени меса, салами, кренвирши, месни и рибни консерви, люти, кисели, солени и горчиви храни.

1. Налагане на щитовидната жлеза със смес от равни части пресни листа от бучиниш, настъргани пресни моркови и цветове на глухарче.

Внимание! Бучинишът е отровен и се употребява само външно!

2. Две чаени лъжички живениче се заливат с 250 мл вряла вода, варят се 20 минути на слаб огън и отварата се използва за топли компреси на щитовидната жлеза 2 часа преди обед, 2 часа след обед и за през нощта.

3. Приготвя се смес от 7 билки: цвят от глог и дяволска уста - по 20 г, трицветна теменуга и корен от девесил - по 15 г, цветове от невен и листа от живовляк -п о 10 г и жълта комунига - 5 г. Билките се размесват добре. Една чаена лъжичка от сместа се залива с 250 мл вряла вода, кисне в нея 30 минути и се прецежда. Изпива се по 125 мл преди закуска и вечеря.

Курсът на лечение е 3 месеца.




 

Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ