Бъбречно-каменна болест (Нефролитиаза)

Бъбречно-каменна болест (Нефролитиаза) протича с образуване на пясък и камъни (оксалатни, фосфатни или уратни) в бъбречното легенче или в пикочния мехур. Камъните могат да бъдат единични или множествени, да се задържат в легенчето или да слизат по пикочните канали и да попадат в пикочния мехур, а могат да се образуват и в самия мехур.

Причини: промяна в състава на урината, увеличаване количеството на неразтворими соли в нея, които се натрупват като утайка и образуват камъни, достигащи в отделни случаи големина до няколко сантиметра. Значение имат и нарушения в обмяната на веществата, възпалителни процеси, неправилен хранителен режим и пиене на неподходяща вода, приемане на недостатъчно количество течности. 



Основни признаци: пристъпни болки  в кръста и смущение в уринирането. Има само един доказан начин за предотвратяване образуването на пясък и камъни в организма: да се пие само преварена вода с щипка магданоз в нея. Познавах човек, претърпял две тежки операции с риск за живота му. Извадиха от бъбреците му два камъка, по -тежки от 60 грама всеки. Пенсионираха го по болест. Беше на около 40 години и животът му се превърна в ад от наложените му ограничения от лекарите. Спаси го една баба от с. Желява, Софийско, която му казала да пие само чай от магданоз и да се храни нормално. Видях го след десетки години в цветущо състояние, доволен от живота си. Единственото му неудобство беше, че трябваше да носи шишето с чая от магданоз винаги със себе си, но това беше  бял кахър  при възможността да живее нормално и без страх от кризи. Препоръчвам горещо на всички, които имат бъбречно-каменна болест да последват примера му. 

Рецепти от народната медицина:

1. В половин кофичка кисело мляко се слагат нарязани на ситно 20 стръкчета магданоз, разбъркват се и се изяждат 30 минути преди вечеря.

2. В три литра вряла вода се слагат три супени лъжици брашно от ленено семе. Ври десет минути и като се охлади, се добавя сок от два лимона и три лъжици мед. Пие се три пъти дневно по една винена чаша, 30 минути преди ядене в продължение на три месеца.

3. Десет пресни стръка или три супени лъжици от изсушен петопръстник се варят три минути в 600 мл вода. Отварата се прецежда и се пие по 200 мл, 30 минути преди всяко ядене.

4. Приготвя се добре разбъркана билкова смес от равни количества камшик, гръмотрън, овчарска торбичка и брезови листа. Една чаена лъжичка от сместа се залива с 250 мл вряла вода и кисне в нея три минути. Настойка- та се прецежда и се пие три пъти дневно, 30 минути преди ядене.

5. Да се пие по две супени лъжици зехтин дневно.

6. Сутрин на гладно да се изпиват по 100 мл пресен сок от черна ряпа.

7. Сутрин и вечер, 30 минути преди ядене, се изпива по едн а чаша от 250 мл чай от  мечо грозде и хвощ. По една чаена лъжичка от двете билки се заливат с 250 мл вряла вода и киснат в нея три минути. Настойката се прецежда и се изпива.

8. Добре разбъркана билкова смес за изхвърляне на камъни от: по 10  г  листа от касис, стръкове от лавандула, стръкове от самобайка, плодове от хвойна, шишарки от хмел и венчелистчета от роза; по 20 г стръкове от рани - лист, листа от мечо грозде, листа от червена боровинка, листа от широколист живовляк, от босилек и от лайка; 30 г коприва, 40 г стрити шипки, 60 г плодове от горски ягоди и 60 г хвощ. Две чаени лъжички от сместа се заливат с 500 мл вряла вода и киснат в нея 30 минути. Запарката се прецежда и се налива в термос. Изпива се топла на три равни части, 30  минути преди всяко яден е. При изхвърляне на камъните да се пият греяно червено вино и топла вода.

9. Три супени лъжици сух, стрит жълт кантарион се заливат с 300 мл вряла вода, престояват в нея два часа. Запарката се прецежда и се пие по 100 мл, 30 минути преди всяко ядене.

10. Една чаена лъжичка сухи, стрити корени от репей се заливат с 200 мл вряла вода и престояват в нея два часа. Настойката се прецежда и  се пие по 100 мл 30 минути след обяд и след вечеря.

11. Една чаена лъжичка сух, стрит пелин се залива със 150 мл вряла в ода и престоява в нея два часа. Запарката се прецежда и  се пие три пъти дневно по  50 мл.

12. Да се консумира магданоз без ограничения като салата, подправка към яденето, чай.

13. Вечерта една супена лъжица семена от моркови се заливат в термос с 600

мл вряла вода. Сутринта настойката се прецежда и се пие топла по 200 мл, 30 минути преди всяко ядене.

14. Девет дни преди новолуние се почистват и нарязват на ситно пет големи глави чесън. Заливат се с един литър ракия или водка. Настойката се държи в стъклен съд на слънце, но не до отоплително тяло. При настъпване на новолунието всеки ден се  пие по  една ракиена чашка от нея на празен стомах в продължение на седем дни. При следващите новолуния се  пие отново. Съдейства за изхвърляне на камъни от пикочния мехур. За да не допират камъните да стените му, той не се изпразва докрай.

15. Народен метод за разтваряне на камъни в бъбреците и в жлъчката (по д -р Димитър Пашкулев): Започва се с 24 -часово гладуване. След това се прави клизма. Един час след нея се изпива една чаена чаша зехтин и малко след това една чаена чаша сок от грейпфрут. Ако се появи гадене, легнете и дъвчете парченце лимон, за да не повърнете. Не  бива да се приемат течности. Петнадесет минути след изпиването на зехтина вземете английска сол за прочистване. След още 15 минути може да се пие вода. Второто денонощие  пак се гладува, като посочените вече процедури се повтарят. Трябва да се следи за появата на камъни в урината. Те най-често имат зеленикаво, кафяво или кремаво оцветяване.

Процедурите се повтарят и следващите денонощия, докато камъните се разтворят и изхвърлят напълно. Ако не можете да издържите на продължително гладуване и на болките от изхвърлянето на камъните, може да прекъснете процедурите и да ги подновите след няколко дни или седмици. Желателно е преди започването на процедурите и след завършването им да си направите изследване (ехогра- фия), за да се убедите в резултата от проведеното лечение.

16. Да се пият четири винени чаши чай дневно от листа или пъпки на бяла бреза. Една супена лъжица пъпки или две супени лъжици нарязани на дребно листа от бяла бреза се заливат с 500 мл вряла вода, като се добавя и една чаена лъжичка сода бикарбонат. Чаят не се вари, а се кисне един час, след което се пие три пъти дневно, 30 минути преди ядене и четвърти път късно вечерта, като се раздели на четири равни части.

17. В месеците, когато има дини, да се изяждат дневно по 200 г земна ябълка (тулия) и до два килограма диня в продължение на десет дни.

18. Да се прави „воден удар“ с чай от липа в продължение на десет дни, като  се изпива дневно максималното количество чай, което можете да поемете. При желание може да го подслаждате с мед. Според виенски професор уролог, ако се прави веднъж годишно, това е един от най- добрите начини за изхвърляне на пясък и на дребни камъчета и за предотвратяване на образуването им. Същият професор си е доставял български липов цвят за тази цел, тъй като според него бил много по-добър по качества от австрийския.

 

Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ