Бронхопневмония (Възпаление на белите дробове)

Бронхопневмонията е възпалителен процес на структурите на белия дроб - бронхиоли, алвеоли и интерстициална тъкан. Огнищата могат да бъдат в единия или в двата бели дроба. Среща се по-често през зимата.

Причини:

Причинява се от бактерии (пневмококи, стрептококи, стафилококи) и вируси; като усложнение след боледуване от грип, бронхит, белодробна туберкулоза, коремен тиф, парализи. Известна е и т.нар. аспирационна бронхопневмония, която се дължи на попадане на чужди тела в белите дробове (храна, кръв, слуз) при белодробно кръвотечение, безсъзнание, болести на главния мозък. Тя може да се дължи и на токсични газове: амоняк, азот, хлор и др. Признаци: Повишаване на температурата, отпадналост, кашлица и бодежи в засегнатата страна. Кашлицата е честа и мъчителна, храчките са слузни или слузно-гнойни и рядко съдържат кръв. Температурата е непостоянна през денонощието - сутрин и вечер може да се покачи до 40°С. Дишането е ускорено, понякога устните посиняват. Продължителността на бронхопневмонията е от няколко дни до няколко седмици. Възможни усложнения: сърдечна слабост, плеврит, абсцес (гнойник) или гангрена на белия дроб, перикардит, гнойно възпаление на средното ухо, менингит и други възпалителни процеси в организма.

Предпазване: 

При грип болните да се изолират и да се лекуват своевременно   и правилно. Да се избягва рязка смяна на температура. Залежалите се болни  да променят често положението си в  леглото. При тежко болни храненето да се извършва внимателно, за да не попадне част от храната в бронхите. Вместо вода болният да пие отвара от подбел с мед.

Лечение:

1. Унищожаване на причинителите с биоелектроре- зонансна терапия.

2. Хранене с богата на витамини течна храна.

3. Двигателна активност според възможностите на болния.

4. Пиене на билкови чайове по следните рецепти:

1. Смес от плодове от шипки и риган по 100 г и широколист живовляк 75 г. Три супени лъжици от сместа вечерта се заливат с 600 мл вряла вода. Сутринта се прецежда и се изпива на 3 пъти пред деня, 30 минути преди хранене.

Б. По 100 г медуница и подбел и 75 г полски хвощ се размесват добре. Три супени лъжици от сместа вечерта се поставят в термос и се заливат с 600 мл вряла вода. Сутринта се прецежда и се изпива на 3 пъти, 30 минути преди ядене.

2. Два белтъка внимателно се смесват с 1 чаена лъжица стипца. С получената смес се разтриват гърдите.





Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ