Артрит, артроза, коксартроза и гонартроза (Заболявания на ставите)

Ставите имат твърде сложно устройство. Те осигуряват движението на тялото  и на отделни негови части. Всяка от тях извършва хиляди движения. За да се намали триенето при непрекъснатите им движения, към тях има торбички (бурси), в които се събира синовиална течност, която ги смазва. Основна причина за заболяванията на ставите е повреждането на тези то рбички при травми, разтягане на връзки при претоварване, навяхване, при ревматични и грипни заболявания, ангина, туберкулоза и други.



Ако не се вземат навреме мерки за лечение на тези възпаления на ставните торбички, те престават да изпълняват нормално функциите си и ставите започват да се износват, хрущялите им се изтъняват и натрошават и всяко движение е свързано с болки. Засегнатата става може да се  обездвижи напълно.

Народната медицина предлага много ефикасни рецепти за лечение на ставните заболявания, които са напълно успешни в началните им етапи и могат да облекчат болките при напреднали заболявания. При повече търпение и настойчивост дори напреднали деформации и износване на хрущялите могат  да бъдат излекувани.

Артритът е възпаление на ставите, водещо до тяхното отичане и деформиране, съпроводено с болки.

Артрозата е дегенеративно заболяване, при което по костите и в ставите се появяват шипове, които затрудняват движенията и притискат двигателните нерви, което е свързано с остри болки.

Коксартрозата е износване, изхабяване на тазобедрените стави. 

Гонартрозата е износване, изхабяване на коленните стави.

Препоръките на народната медицина са валидни за всичките четири изброени заболявания на ставите. Болният следва да ги прилага критично, като  следи коя от тях му помага и коя не. На един организъм една препоръка може да повлияе по-бързо, а на друг по-бавно. Затова всеки има правото да избира от многото препоръки тези, които най- много му помагат. Това може да се разбере в някои случаи още при първата употреба, а в други случаи - след няколко дни. Болният трябва да се въоръжи с търпение и вяра, че непременно ще намери помощ за облекчаване на страданията си, щом други хора преди него са постигнали това.

Рецепти от народната медицина:

а) Сутрин и вечер да се пие по една чаша чай от хвощ, 30 минути преди ядене.

б) През деня да се изпиват три чаши чай от коприва, 30 минути преди ядене.

в) Преди и след всяко ядене да се пие по половин чаша чай от коприва, в който да се сипва по една чаена лъжичка шведска горчивка.

г) Пиене на сок от лимони.

д) Пиене на сок от моркови и спанак в съотношение 10:6. е) Пиене на сок от целина (кервиз).

ж) Пиене на сок от моркови, червено цвекло и краставици в съотношение 7:3:3.

з) Пиене на сок от картофи (300 мл), червено цвекло (90 мл) и краставици (90 мл).

и) Пиене на отвара от овесени ядки. Една чаша овесени ядки се заливат с един литър вода. Варят се, докато остане 250 мл течност, която се прецежда и се изпива на три равни части през деня, 30 минути преди ядене. Може да се подслажда с мед на вкус. Овесените ядки се изяждат

к) Вечерта се  заливат пет грама надробен корен от репей с  500 мл  вряла вода  в емайлиран съд, захлупват се с капак и престояват през нощта. Сутринта се прецежда и се изпива през деня на три равни части, 30 минути преди всяко ядене. Пие се един месец, прави се почивка от 10 дни и се пие още един месец.

л) На болезнените места да се правят компреси по четири часа всеки ден с шведска горчивка, която се напръсква на кърпа, като преди това кожата се намазва със свинска мас, а след компреса се напудря против израняване от спирта.

м) Компреси на болните места с листа от билката страшниче или от хвощ, от бяло зеле или от къдраво зеле всеки ден по четири часа. Листата могат да се загряват на пара в кошничка или на тензух, след това могат да се смачкват на

каша, която се нанася на кърпа и се залепва на болното място. Отгоре се покрива с найлон и се завързва с бинт или с  кърпа, но така, че да не се пречи  на кръвообращението.

н) Компреси с листа от подбел през пролетта и от репей през лятото.

о) Компреси с 1 супена лъжица почистен и счукан чесън и 1 супена лъжица олио или зехтин.

п) Компреси с мед и свинска мас в съотношение 1 :1 .

р) Компреси с  листа от  хрян; преди това кожата се намазва със свинска мас.   с) След спадане на отока на ставата да се правят компреси с подлютено

червено вино. Две смелени червени чушки или две чаени лъжички лют червен пипер се заливат с 500 мл вино, престояват в него една седмица, прецеждат се и лютото вино се втрива в болната става веднъж на ден.

т) Изпиване на 200 мл червено вино на ден.

у) Разтриване на болните места в продължение на 20-30 минути със свинска мас или със спиртен извлек от билката черен  омай (зарасличе). След разтриването ставата се превързва, за да не изстива, но така, че да не се пречи на кръвообращението.

ф) Прави се смес от газ за осветление или керосин (авиационно гориво) и борово масло в съотношение 1:1. Нанася се на болното място и с кръгови движения на ръката се втрива в кожата над болната става  всяка вечер преди сън в продължение на 10-15 минути. След това се превързва с топла кърпа.  Ако кожата е много чувствителна, предварително да се намазва със свинска мас.

х) Прави се каша от две таблетки аспирин и две таблетки аналгин, стрити на прах и полети с малко ракия 40°, за да се получи гъста каша. Намазва се на марля или на тънък плат и се  залепва на  болната става, след което се покрива с лист от репей, с гладката страна към кожата, или с лист от зеле с изрязани груби жили. Покрива се с полиетилен и се завързва с топла кърпа или с бинт, без да се стяга много. Компресът се прави преди сън и се преспива с него. Ако кожата се възпалява, да се свали преди да се е наранила, или да се намазва предварително с безсолна свинска мас.

ц) Прави се мехлем от 3 супени лъжици свинска мас, 3 супени лъжици нарязани на ситно цветове от невен и една чаена лъжичка смелен лют червен пипер. Сместа се сипва в емайлирана тенджера, запържва се на слаб огън, като се бърка непрекъснато с дървена лъжица в продължение на десетина минути. След това се отмества от огъня, захлупва се и се оставя да престои едно денонощие, след което се загрява отново и се прецежда през плътна памучна кърпа в малки бурканчета от козметични кремове или в стъклено бурканче. Съхранява се в хладилник. С този мехлем се намазва кожата над болните стави и с кръгови движения на ръката се втрива в ставите. Внимавайте да не подлютите с този мехлем очите си!

ч) Уринотерапия по  метода на д-р Джон Армстронг. Три пъти дневно се пие по 100 мл собствена урина. Болните места се разтриват с престояла урина продължително време всеки ден. Правят се компреси на болните стави с кърпи, напоени с урина и изцедени. Спазване на диета с леки растително - млечни храни и гладуване поне един ден седмично по време на лечението.

Забележка:

Тъй като всички изброени процедури са загряващи, ставите трябва да се предпазват от простуда.

 


Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ