Белодробна туберкулоза

Туберкулозата е хронично протичащо специфично възпалително заболяване, което засяга предимно белите дробове, но може да се открие и в други органи и системи: централна нервна система, лимфни  възли,  храносмилателна система, кости, стави и кожа. Разпространява се с храчки и слюнка на болен, съдържащи туберкулозни бацили. Попаднали в здрав организъм, те могат да създадат ново огнище на зараза.

Причинител:

Специфичният причинител на туберкулозата е Mycobacterium tuberculosis (бацил на Кох).

Бацилът на Кох се унищожава на резонансната му честота 432 кХц с честотен генератор.

Предразполагащи фактори:

Отслабена имунна система, обща слабост на организма поради недохранване, лоши битови условия, тютюнопушене, други заболявания на белия дроб, контакт с болни, стрес,  преумора, диабет, продължително лечение с кортизонови препарати и др.

Общи препоръки:

1. Изолиране на болния в отделна стая (при възможност), която  да е хигиенична, чиста, светла, винаги проветрена (и през зимата, независимо от студеното време).

2. Приемане на качествена, но лека храна: плодове, зеленчуци, козе мляко и сирена, ядки (без фъстъци) и семки  (слънчогледови, тиквени и др.). Консумиране на леки меса: пилешко, пуешко, заешко, дивечово (без свинско),

прясна или замразена риба, раци и др. Болният не бива да преяжда. Да се избягва бялата захар, да се употребява нерафинирана (кафява) захар, мед и глюкоза за подслаждане.

3. Да се пият билкови лечебни чайове от подбел, коприва, борови връхчета, бъз (дърво), живовляк, хвощ, невен, бял равнец, мащерка и др.

4. Да се пие дестилирана или филтрирана вода, минерална негазирана вода, домашно приготвени сокове и нектари без химически стабилизатори и подобрители.

5. Задължително да се правят разходки на чист въздух, екскурзии в ниски планини, но без преумора. Да не се допуска обездвижване.

Рецепти от народната медицина:

1. В продължение на 20 дни на закуска и вечеря се изпива по една чаша горещо козе мляко с разтопена в него 1 супена лъжица прясна несолена свинска мас. През следващите 20 дни на закуска и вечеря се изпива по една чаша прясно козе мляко с два разбити в него пресни жълтъка от кокоши яйца. След контролен преглед лечението може да се повтори след 10 -дневна почивка. Болният да  не се безпокои, ако през време на лечението започне да кашля и да изхвърля гнойни секрети.

2. Взима се мая за хляб колкото орех. С 25 г ръжено брашно и вода се замесва тесто и се оставя да втаса. Добавят се по 1 супена лъжица мед и нишадър на прах. Тестото се омесва и от него се правят малки питки. Сутрин и вечер питките се поставят на гърдите и на гърба и започват да се овалват в кръг, при което се изтеглят всички секрети и течности от белите дробове. Процед урата се прави 6-7 пъти на ден, след което използваните питки се изхвърлят, като се внимава да не попаднат на животни, които да ги изядат.

3. Смесват се по 100г мед от липа, свинска мас, краве масло, 150 мл пресен сок от алое, което не е  поливано две седмици и  50 г  какао. Маста и  маслото  се разтопяват в емайлирана тенджера, охлаждат се до 45°С и се добавят другите съставки. Сместа се разбърква добре и се съхранява в затворен буркан в хладилник.

Употреба: Изяжда се по 1 супена лъжица от сместа, разтворена в чаша горещо козе мляко сутрин и вечер, 30 минути преди ядене, докато свърши.

При необходимост се повтаря след 10-дневно прекъсване.

4. Взима се 500 мл газ за осветление, филтрира се през филтър за кафе и няколко слоя марли. Черупките от 3 домашни кокоши яйца се запичат леко, без да прегарят и се счукват на фин прах, който се пресява през сито и се изсипва в газта. Сместа се разбърква добре и се съхранява на тъмно и хладно място, но не в хладилник, защото всички продукти ще замиришат на газ.

Употреба: Пие се 3 пъти дневно по 1 чаена лъжичка, 30 минути преди ядене. При нужда се повтаря след 10 - дневно прекъсване. Забележка: В някои магазини вместо  газ се продава прозрачна течност, която  мирише на разредител на бои, който е отровен. По-добре е да се намери вместо газ за осветление дестилиран авиационен керосин, който също е газ, но е по -лек и е силно лечебен. Не се продава в магазините.

5. Една чаша овесени ядки се заливат е 1 л вода, варят се на тих огън, докато изври половината вода и се прецеждат.

За лечение се използва отварата, към която се добавят две чаши козе мляко. Овесените ядки могат да се използват за ядене.

Употреба: Течността се изпива на три равни части 3 пъти дневно, 30 минути преди ядене.

6. Взимат се 10 лимона, 6 кокоши яйца с бели черупки, 300 г липов мед и % чаена чаша коняк. Яйцата се измиват добре и се пускат целите в стъклен буркан. Лимоните се изцеждат и със сока им се заливат яйцата. Бурканът се покрива е марля, завързва се и се поставя на тъмно място, където стои, докато се стопят черупките от яйцата. Ципите от яйцата се изхвърлят. Медът се сипва в буркана, добавя се и конякът. Сместа се разбърква добре и се съхранява в затворен буркан в хладилник. Употреба: Три пъти дневно след ядене се изяжда по 1 супена лъжица от сместа. При необходимост се повтаря след 10 -дневно прекъсване.

7. Чай от билкова смес: 50 г подбел, 30 г слез, 50 г цвят и листа от лечебна (висока ) ружа, 40 г  лайка, 60  г  коприва, 30  г  цвят от  бъзак (нисък храст), 40 г корени от репей, 100 г троскот, 80 г звъника, 300 г натрошени плодове от шипка се размесват добре. За приготвяне на чая се взима 1 чаена лъжичка от сместа, залива се с 200 мл вряла вода, кисне 3 минути в нея и  се  прецежда.  Пие се на глътки, вместо вода през целия ден.

Забележка:

1. В даден период от време се изпълнява само една от препоръчаните рецепти. Ако резултатът от нея е незадоволителен или лечението върви успешно, но не  е завършено, дозата може да се повтори след почивка от 10 дни или да се премине към изпълнение на друга рецепта.

2. Ако от дадена рецепта болният се почувства по- зле, веднага да прекъсне лечението и да премине към друга рецепта. Много хора имат непоносимост (алергия) към определени вещества - лекарства, храни и др.



Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ