Витилиго

Витилиго е кожно заболяване, при което кожата губи естествената си пигментация и побелява. Отначало се образуват малки бели петна, които впоследствие се сливат в по-големи. Космите на побелелите места също побеляват.

Витилигото обикновено започва в младежка възраст и напредва с възрастта. Смята се, че има генетична предразположеност към побеляването. В много случаи е следствие на физически и психически травми (страх, преживяна операция и др.). За хора, работещи с карболова киселина и с вещества, произвеждани от бензол, заболяването може да бъде професионално.

Рецепти от народната медицина:

1. Приготвя се добре наситнена и разбъркана билкова смес от по две части лайка, риган и бутрак, по три части жълт кантарион и невен и по четири части градински чай и коприва. Една чаена лъжичка от сместа се залива с 450 мл вряла вода, кисне в нея 3 минути, прецежда се и се изпива на три пъти, 30 минути преди всяко хранене.

2. Белите петна се разтриват по няколко пъти на ден със собствена урина. Кожата не се изтрива с кърпа. След естественото й изсъхване може да се измива с мек сапун „Бебе“.

3. Взимат се 40 зелени орехчета, големи колкото голям лешник и се заливат с 2 л вода, варят се в нея 30 минути на тих огън. Добавят се по половин килограм мед и захар и се варят още 10 минути. Сместа се охлажда, прецежда се и се пие по 1 супена лъжица три пъти  дневно, 30  минути преди ядене. Всеки път се изяжда и по едно сварено орехче. За деца се приема по същата схема, но с чаена лъжичка вместо със супена лъжица.

4. Взимат се 40 зелени орехчета, големи колкото голям лешник и се пускат в буркан с капачка на винт, заливат се с 500 мл спирт 40° или с 500 мл филтрирана газ за осветление и се държат две седмици на тъмно  и  топло място, като всяка вечер се разклащат енергично. След това т ечността се използва за разтриване на белите петна по няколко пъти дневно. След естествено изсъхване на кожата тя се измива с мек сапун „Бебе“.

5. Зърна от суха бакла се счукват на прах, с който се  правят компреси на белите петна.

6. Сто грама изсушен корен от ревен се смила на брашно, поставя се в стъклен буркан, залива се с 50 мл оцет и се държи 3 денонощия на топло и тъмно  място. Без да се прецежда, сместа се използва за втриване в белите петна.

7. Една супена лъжица пресята дървесна пепел, една глава обелен, сварен на пара и стрит на кашица чесън и една супена лъжица зехтин се разбъркват добре и с получената каша се мажат белите петна до изчезване.

 




Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

БЛАГОДАРНОСТ